Depremin ardından 6 yıl geçmesine rağmen yetkililerin henüz sorunlarını çözüm bulamadıklarını dile getiren esnaflar, defalarca belediyeye gittiklerini fakat muhatap bulamadıklarından yakındı.

Esnaflardan Recep Dağer, “Depremin ardından memlekete çivi çakılmadı, mevcut dükkânların kirası ateş pahası. Sorunlarımıza çözüm üretmesi gereken yetkililer bize daha çok sorun yaratıyor” ifadesinde bulundu. 

‘Önce deprem yıktı, sonra onlar’

Erciş’te 6 yıldır ayakta durma mücadelesi veren 13 yıllık esnaf  Recep Dağer, “Ben yaklaşık 13 yıldır Erciş’te esnafım.  Yaşadığımız depremin ardından sorunlarımızı çözmek için henüz bir adım atılmazken daha çok sorunlarla karşı karşıya kaldık. İlçede deprem sırasında yıkılan onlarca dükkan sonrası bir çok esnaf dükkan sıkıntısı yaşadı. Kalan dükkanlar ise 6 ay önce  ‘Kentsel Dönüşüm olacak’ diye yıktırıldı. Birkaç ay önce taşındığım konteynır ise bu gün yıktırıldı. Derdimizi anlatmak için defalarca belediyeye gittik. Fakat belediyeye atanan kayyıma bir türlü ulaşamadık. Yardımcısı Cuma Şahin, bizi kapısına bile almadı”  

‘Belediye 50 kuruşluk çay parasına mı kaldı’

İş yelerleri için çözüm arayışlarını sürdürdüğünü ifade eden Dağer, belediye ile görüşme ısrarını sürdürdüğünü belirterek, yetkililerle görüşme ısrarı sonrası Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Marufoğlu ile görüştüğünü ifade ederek,” Mehmet Marufoğlu sanki belediyenin sahibiymiş gibi, görüşmelerimizi tek kelimede kesip attı. İşyerimizin olduğu alanda belediyenin çay bahçesi yapacağını söyledi. Eğer belediye bir bardak çay parasına kalmışsa diyecek söz bulamıyorum” diye belirten Dağer, “ Burası Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilmiş bir yerdir. Ve burada 11 esnaf evine ekmek götürüyordu. Defalarca rica ettik dedik, bizi en azından Kentsel Döşümüm bitene kadar idare etsinler diye. Ama sesimizi dinletemedik. Adamlar bizi bir bardak çay parasına değiştirdiler.

Erciş'te silahlı kavga; 1 Ölü, 3 yaralı! Erciş'te silahlı kavga; 1 Ölü, 3 yaralı!

Bayrama 10 gün kala iş yerim ateşe verildi

İş yeri dışında hiçbir geliri olmadığını aktaran Dağer, “ Bizler Erciş esnafı olarak yılda bir kez iş yapabiliyoruz. O’da bayram ağızlarında. Bu bayrama 10 gün kala iş yerlerimiz ateşe verildi. Kimin neden ve nasıl yaptığını bilmezsek te, az çok kimlerin ve neden yaptığını tahmin ediyoruz. Diyeceğim tek söz çoluk çocuğumun rıskına göz dikenlerini Allaha havale ediyorum”

‘Torpilin varsa sorunun yok’

9 yıldır esnaf olan Erol Eta, “ Bayramdan önce buradaki bir çok esnafın olduğu gibi benimde iş yerim ateşe verildi. İş yerimiz yandıktan sonra belediyeye rica ettik kentsel dönüşüm bitene kadar geçici olarak kendi imkanlarımızla yapmak istediğimizi rica ettik. Maalesef bize herhangi bir alternatif çözüm üretmediler. Belediye’de akrabası olan kişiler istedikleri yerde istedikleri gibi yapabiliyorlar. Fakat bize gelince “yok” diyorlar. Bir dünya borcumuz var, bu saatten sonra kime gideceğiz ne yapacağız bilmiyoruz”

‘Hırsızlık mı yapalım’

Dializ hastası olması sebebi ile hiçbir yerde çalışamadığını ifade eden Senan Mutlu, “ Ben bu saatten sonra ne yapacağım. Hiçbir gelirim yok aynı zamanda bir dünya borcum var. Bu saatten sonra gidip hırsızlık mı yapalım bunu mu istiyorlar bizden.

Erciş Belediyesi yetkilisi; ‘esnaf başının çaresine bakacak’

Konuya ilişkin aradığımız Erciş Belediyesi Kayyım yardımcısı Cuma Şahin, Erciş’in konteynır kent haline dönüştüğünü belirterek, “Bizler Erciş’i konteynır kent imajından kurtarmak istiyoruz. Onlar zaten bedavadan boş beleş oturuyorlardı. Artık kendi başlarının çaresine baksınlar. Bir ay sonra peynirciler çarşısının satışı yapılacak, gitsinler oradan dükkan alsınlar yada dükkan alandan dükkan kiralasınlar. Yapacak bir şey yok esnaf başının çaresine bakacak” ifadelerini kullandı. Şahin, “Erciş’i konteynır Kent görünümünden kurtarmak istiyoruz” sözlerinin  ardından, “gelsinler görüşelim boş konteynır varsa verelim” dedi.