Elbette ki hepimiz çalışmamız karşılığı olarak ferah ve rahat bir hayat standardına sahip olmak isteriz. Grafikte görüldüğü üzere açık ara önde olan petrol mühendisleri. Ancak bu grafiklerdeki veriler tabi ki de dünya standartları verilerine göre tasarlanmış. Her ülkede iş yapan sektör değişiklik gösterebilir. Örneğin, yurdumuzda özellikle makine, inşaat, bilgisayar ve elektrik mühendisleri ya da bu bölümlerin türevlerinde iş yapanlar ciddi paralar kazanabilmektedirler. Diğer mühendislik dallarında kazanmak daha zor olmakla beraber, işini iyi yapan ve özgün olan yaratıcı insanlar her daim kazanır ki bu da bilinen bir gerçektir.
 

Ülkemiz inşaat sevdalısı bir memleket olduğundan inşaat mühendisliği alanı çok fazla mezun vermesine karşın hala sektöre yeni adaylar almaya açık bir bölümdür. Otomotiv, makine, elektrik-elektronik, bilgisayar mühendisliği gibi revaçta bölümler çok hızlı gelişmekte olup özellikle bilgisayar mühendisleri, yazılımcılar ülkemizde çok ciddi rakamlarda maaşlar alabilmektedirler. Üst düzey şirketlerin yönetim kadrosu ise genellikle Makine mühendisleri arasından seçilmekle beraber MBA yapmış endüstri mühendisleri ve kendini yetiştirmiş diğer mühendislik disiplinlerinden gelmiş adaylarda öne çıkmaktadır. Üst düzey yönetici- Ceo pozisyonunda çalışan Makine ve Endüstri mühendisleri %31 ile zirvede yer almaktadırlar. Ülkemizi yöneten, geliştiren ve çağ atlatan mühendislik dalları gerçekte ne yapar? Bunu irdeleyelim...

► Petrol Mühendisleri

Petrol mühendisleri ülkemizde pek iş bulamaz diye bilinirdi ancak bir gazete de çıkan ilan tüm fikirlerimizi alt üst etti. Devlet, aylık 15 bin dolar maaşla yurt dışında çalışabilecek mühendis arıyor ilanı herkesi petrol mühendisleri ne iş yapar sorusunu sordurttu. Petrol mühendisleri yeni doğal gaz rezervi bulmaya uğraşmanın yanı sıra bu doğal gazı nasıl daha ekonomik ve kolay şekilde çıkarabilirim sorusunun cevabını arayandır. Ülkemizde ender olması sebebiyle değerli olan bir mühendisliktir. 
 

► Nükleer Enerji Mühendisi

Özellikle ülkemizde Mersin Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralinde çalışacak mühendis alımı olacağı haberi ile duyulan bir bölümdü. Söz konusu santralde çalışacak kişiler, ilk olarak Rusya’da uzun bir eğitim sürecinden geçirilip, ortalama 3.000 dolar gibi doygun bir maaşla işe başlayacağı duyurulmuştu.

Nükleer santrallerde çalışan mühendisler birçok konudan sorumludur. Özellikle nükleer atıkların zararsız bir şekilde saklanması, nükleer madde içeren sistemlerin tasarlanması ve en dikkat çekici nokta ise acil bir durumda nükleer santrali en güvenli şekilde kapatmak ve toplumda görülebilecek etkileri sıfıra indirgemenin tüm yollarını en ince ayrıntısına kadar bilmek, bu dalda çalışan mühendislerin sorumlulukları altındadır.
 

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisleri

Artık sınırsız kaynak elimizin altında, online olarak üniversite bitirmek bile mümkün. Hayatımızı kolaylaştıran tüm araçlar, bilgisayar başında bin bir zahmetle yazılan kodlara bağlı desek yanlış olmaz. Onlar kullanıcı ihtiyaçlarına odaklanmak ve gelişmiş sistemler geliştirmek için çalışıyorlar. Daha gelişmiş sistemler üretmek için bir sürü  yazılım dili mevcuttur. Bu mühendislik dalı özellikle ülkemizde çok popüler olmuştur. Ancak ciddi anlamda zaman harcanmadığı sürece kendinizi geliştirmenin pek mümkün olmadığı bir daldır. Uzun süreli eğitimler ile sağlam altyapıya kavuşan bir bilgisayar mühendisi iyi bir maaş ile çalışabilmektedir. Mühendislik sektörü her daim bilgisayar mühendisine ihtiyaç duyar. Bu sebepten işsizlik oranı diğer alanlara göre daha düşüktür.


 

Makine Mühendisleri

Ülkemizde %31’lik bir oranla en çok Ceo barındıran mühendislik dalıdır. Ar-Ge alanında çok iyi rakamlar kazanılabildiği gibi pazarlama alanında yetenekli bireyler çok yüksek miktarda prim ve maaş alabilmektedirler. Makine mühendisliğinin en önemli avantajı, ayrıldığı kollarının çok fazla olmasıdır. Kişiyi yönelmesi için tek bir alana zorlamaz. Birey, otomobil fabrikasında da çalışabilir ya da torna, freze, klima vs pazarlayan bir firmada pazarlama yapıp prim üzerinden iyi maaş da alabilir. Yeni ürünler geliştirmek, daha ekonomik ve daha pratik makine tasarımları yapmak ve geliştirilen tüm her şeyin pazarlamasını yapmak makine mühendislerinin görevleri arasındadır.


İnşaat Mühendisleri

Ülkemizde en çok tercih edilen mühendislik dalıdır. İnanılmaz boyutta mezun vermesine karşın, yurdum insanı bina yapma sevdalısı olduğundan açıkta kalmaları zordur. O yüzden okullardaki kontenjan ne kadar çok artırılsa da hala popülerliğini korumaktadır. Yapıların plan, proje, denetlenmesi ile ilgili uğraşan mühendislik dalıdır. Ülkemizde iş bulma olasılığı çok yüksektir.

Misina İpi ve Boncuklarla Şık ve Kolay Takılar Misina İpi ve Boncuklarla Şık ve Kolay Takılar

Elektrik Mühendisleri

Arabaların, robotların, navigasyon cihazlarının ve aklımıza gelebilecek her türlü cihazın elektrik aksamından sorumlu mühendislik dalıdır. Mevcut sistemleri geliştirmek, elektriğin üretildiği ilk noktadan son tüketici noktasına kadar minimum kayıpla taşınması, dikilecek direk sayısı, izolasyon koşulları, trafolar ve hayatımızı kolaylaştıracak yeni elektronik sistemlere imza atmak elektrik mühendisliğinin amaçlarındandır.
 
Yukarıda sayılan mühendislik dalları ülkemizde en çok rağbet gören ya da 5 senelik bir etapta rağbet görülmesi beklenen (nükleer enerji mühendisi gibi) mühendislik dallarıdır.
Bireyler mühendis olmak istiyorlar ise, aile ya da akraba çevresinden etkilenmek yerine uzun uzun araştırmalar yapıp en çok ilgisini çeken, kafasının yattığı ve kendini o konuda gelişmeye hazır hissettiği bölüme yönelmelidir. Yaptığınız tercihin kendiniz için doğru olması dileği ile…