ABD'nin Gazze'de ateşkes çağrısı yapan BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararını bir kez daha veto etmesine Çin'in ardından Rusya da sert tepki gösterdi.
Dün BMGK'de Cezayir tarafından hazırlanan ve acil insani ateşkes çağrısı yapan karar taslağı, aralarında Rusya ve Çin'in de bulunduğu 15 üyenin 13'ü tarafından desteklendi. ‘Hayır’ oyu veren tek ülke ABD olurken, Britanya çekimser kaldı.
'BELLİ BİR MİLLETE DEĞİL, GENEL OLARAK İNSANLARA KARŞI TUTUMLARI BU'
Ardından Sputnik Radyo'ya konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Amerikalılar ateşkes çağrısını engelliyor. Bu kadar. Bu, onların insanlara karşı tutumu, belli bir milletten insanlara karşı değil, genel olarak insanlara karşı" dedi.
'ABD YÖNETİMİNİN UYDURMAYA ÇALIŞTIĞI GİBİ BİR ÇÖZÜM YOK'
Ayrıntıya girmeden "ABD'nin insanları ve bölgeleri ittiği manada [İsrail-Filistin çatışmasının] çözümü yok" değerlendirmesini yapan Zaharova, Amerikalılar ateşkesi engellemeye devam ederken Gazze'deki durumun "daha da kötüleştiğini" belirtti.
'YAHUDİ YERLEŞİMCİLERİN GARANTÖRÜ WASHİNGTON DEĞİL Mİ?'
Rus Dışişleri Sözcüsü, Washington'ın İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik şiddeti körüklemekle suçlanan çok sayıda İsrailli yerleşimciye yaptırım uygulama kararını da değerlendirdi:
"Bir düşünün. Bu yerleşimciler birdenbire mi ortaya çıktı? Onlar öncelikle ABD tarafından desteklenen [İsrail] hükümet sisteminin bir parçası. ABD bu topraklara yerleşip gelişen insanların refahının garantörüydü."
BİDEN YÖNETİMİNDEN 'ÖNCE HAMAS REHİNELERİ BIRAKSIN' ŞARTI
ABD'nin BM Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ise daimi üye veto yetkisini kullanmalarını, ABD, İsrail, Mısır ve Katar'ın dahil olduğu Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasına dair görüşmeleri "olumsuz etkileyeceği" endişesiyle gerekçelendirdi.
Thomas-Greenfield, "Hamas'ın rehineleri serbest bırakmasını gerektiren bir anlaşma olmadan derhal ve koşulsuz ateşkes talep etmek kalıcı barış getirmez. Tam tersine, Hamas ile İsrail arasındaki çatışmayı uzatabilir" iddiasında bulundu.
'BATI TOPLU OLARAK SORUMLU'
Buna karşılık, Rusya'nın BM Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Moskova'nın 16 Ekim 2023'te ateşkes çağrısı yaptığını, ancak kabul edilmediğini anımsatarak "Eylemsizliğin maliyeti 28 binden fazla can kaybı. Bunun toplu sorumluluğu, BM Güvenlik Konseyi'nin Batılı ülkelerindedir" dedi.