Eylül ayında başlayan İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri periyodik olarak Tuşba Belediyesi’nde devam edecek. Geçtiğimiz hafta tehlike grubunda olan zabıta ve güvenlik personeline verilen eğitimin ardından büro personellerine Tuşba Belediyesi Meclis Salonu’nda iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi tarafından eğitim verildi.

Whatsapp Image 2024 09 18 At 10.46.57
Eğitimin tehlike sınıflarına göre ayrıldığını ve belirli periyotlarla daha az riskli personele verileceği takvimde yer alıyor. Geçtiğimiz hafta zabıta ve güvenlik personelinin ilk eğitimi almasının ardından bu hafta büro personeli için eğitim düzenlendi.
Eğitimi veren İşyeri Hekimi Rıdvan Çelik tarafından verilen eğitimde personelin sağlık başta olmak üzere teknik konularda bilgilendirildiği eğitimlerde; yasal hak ve sorumluluklar, iş kazası, iş yeri temizliği, ilk yardım eğitimi, kişisel koruyucu ve donanımlar gibi başlıklarla iş güvenliği standartlarının artırılması ve güvenli bir ortamda hizmet verilmesi amaçlanıyor.

Whatsapp Image 2024 09 18 At 10.47.03
Meslek Hastalıklarının Sebepleri ve Çözümleri


Büro personeline verilen eğitimde, hijyen ve meslek hastalıkları başlığı altında, işyeri temizliği ve düzeni, meslek hastalıklarının sebepleri ve çözümleri üzerinde duruldu. Büroda çalışan bir personelin sürekli masa başında olduğuna dikkat çeken Çelik, “Oturma şekli, sürekli ekrana maruz kalması ve sürekli oturmadan ve ekrana maruz kalmadan dolayı oluşabilecek hastalıklar var,” dedi.

Gözaltına alınan Tuşba Belediye Eşbaşkan adayları serbest bırakıldı Gözaltına alınan Tuşba Belediye Eşbaşkan adayları serbest bırakıldı

Whatsapp Image 2024 09 18 At 10.47.06
Meslek hastalıklarının önüne geçmek için ne tür önlemler alınması gerektiğine vurgu yapan Çelik şunları aktardı: “Sandalyede otururken duruşunuz nasıl olmalı buna dikkat etmek önemli. Yanlış bir pozisyonda uzun süre oturmak, omurganızı etkileyebilir. Yine ekrana uzun süre maruz kalmak gözlerinizi olumsuz etkileyebileceği için ekranla aranızdaki mesafeye dikkat etmek gerekiyor.”
Hijyen konusuna değinen Çelik, “İşyerinizde temizlik çok önemli. Büro personeli olduğunuz için çalışma süreniz kapalı ortamda gerçekleşiyor. Masanızda oluşan tozlar, el hijyeni gibi konulara dikkat etmek sağlığınız açısından önemli. Ellerinizi sürekli yıkayabilir, masanızda dezenfektan bulundurabilirsiniz,” dedi.

Whatsapp Image 2024 09 18 At 10.47.05
Biyolojik ve Psikolojik Etmenler


Büro personellerinin çalışma ortamlarında biyolojik ve psikolojik etmenlerin olduğuna dikkat çeken Çelik, “Diyelim ki vezne personelisiniz, halkla direkt yüz yüzesiniz. İşlem yaptığınız esnada karşıdaki yurttaş kızgın olabilir. Onu dinlerken ve iletişim kurarken üslubunuza dikkat ederek daha esnek davranmanız gerekir,” diye ifade etti.


Teknik boyuta değinilen eğitimde şunlara dikkat çekildi: “Teknik olarak ekipmanların yeterli donanıma sahip olması gerekiyor. Çıplak kabloların olması durumunda ıslak elle dokunmamak gerektiğini hepimiz bilsek de bazen önemsemediğimiz zamanlar olabiliyor, buna dikkat etmek can güvenliğimiz açısından oldukça önemli. Tahliye ve kurtarma önemli başlıklarımızdan biri. Bir yangın veya deprem anında nereye gitmemiz gerektiğini, nasıl davranmamız gerektiğini bilmek önemli. Bu yüzden binamızın çıkışlarını, binanın yapısını çok iyi bilmek gerekiyor.”


Eğitim sırasında binanın yapısı tanıtılarak çalışanların nereden nereye gitmeleri gerektiği, giriş çıkışların nerelerde bulunduğu hakkında bilgi verildi. Tahliye ve kurtarma esnasında binayı tanımanın önemine vurgu yapıldı.
Haftalık olarak verilecek eğitimlerde risk sırasına göre sonraki grup park ve bahçeler personeli olacak.