İsrail’in Gazze saldırılarıyla birlikte dünya gündemindeki görünürlüğünü kısmen kaybeden Ukrayna savaşı ikinci yılına yaklaşıyor. ABD ve Avrupa Birliği’nin yardımları azalırken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy İsviçre’nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) ülkesini yeniden gündemin ilk sıralarına taşımak için uğraşıyor.
Ukrayna’da savaş, 24 Şubat 2022’de Rusya’nın kara birlikleriyle Donbass bölgesi ve başkent Kiev’i işgal girişimiyle başlamıştı. Rusya Kiev’den çekilmiş ancak Donbass’ta bazı kentleri işgal etmişti. Ayrıca sık sık füze saldırıları düzenleyerek Ukrayna’nın birçok kentinde altyapının yanı sıra yerleşim yerlerini vurmaya ve çok sayıda asker kaybının yanı sıra önemli sayıda sivil kayıplara da neden olmaya devam ediyor.
Rusya, 30 Eylül 2022’de Donetsk, Herson, Lugansk ve Zaporijya bölgelerini ilhak ettiğini açıklamıştı. Geçtiğimiz yıl Ukrayna, ABD ve Avrupa ülkelerinden aldığı maddi ve askeri yardımla karşı taarruz başlatmış, Herson kentinin kontrolünü Rusya’dan geri almayı başarmış olsa da daha fazla ilerleme sağlayamamıştı. Ancak Ukrayna silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) Rusya kontrolündeki Kırım, başkent Moskova ve Belgorod gibi sınır kentlerine saldırılar düzenleyerek kimi sivil kayıplara ve maddi tahribata neden olmuştu. Belgorod kenti, Ukrayna’dan saldırı tehdidi nedeniyle cuma günü yapılacak olan geleneksel Ortodoks Epifani Şenliklerini iptal etti.
RUSYA YENİ BİR YERLEŞİM YERİNİ DAHA ELE GEÇİRDİ
Zelenskiy İsviçre’de Avrupa ülkelerinden yeni yardım sözleri ve uluslararası bir Ukrayna konferansı sözleri alırken Rus güçlerinin Donetsk bölgesinin doğusundaki bir yerleşim bölgesini kontrol altına aldığı duyuruldu. Rusya Savunma Bakanlığı perşembe günü Reuters’e yaptığı açıklamada Rus güçlerinin Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde yer alan Vesele’nin kontrolünü ele geçirdiğini söyledi. Bakanlık yerleşim yeri hakkında ayrıntı vermedi.
Bu arada Ukrayna ise aynı gün Rusya’nın St. Petersburg kentindeki bir petrol terminalini insansız hava aracı (İHA) saldırısıyla vurulduğunu açıkladı.
BATI MEDYASI: PUTİN SAVAŞI KAZANIYOR
Öte yandan geçtiğimiz ay Ukrayna savaşı ile ilgili bir analiz yayımlayan The Economist dergisi “Putin savaşı kazanacak gibi görünüyor” demişti. Yazıda, “Rusya Devlet Başkanı ülkesini bir savaş ortamına soktu ve iktidarını güçlendirdi. Yurt dışından askeri malzeme temin etti ve küresel güneyin Amerika’ya karşı dönmesine yardımcı oluyor. En önemlisi de Batı’da Ukrayna’nın savaştan, gelişen bir Avrupa demokrasisi olarak çıkabileceğine ve çıkması gerektiğine dair inancı zayıflatıyor” ifadeleri kullanılmıştı.
PUTİN: UKRAYNA ONARILAMAZ DARBE RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise geçtiğimiz salı yaptığı açıklamada, Ukrayna ile neredeyse iki yıldır süren çatışmalarda Moskova güçlerinin üstünlük sağladığını belirterek, Ukrayna’yı devam etmesi halinde “onarılamaz” bir darbe alma riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky’nin Batı’ya Ukrayna’nın savaş alanında ilerleme kaydetmek için ihtiyaç duyduğu hava üstünlüğüne sahip olmasını sağlama çağrısında bulunmasından saatler sonra konuşan Putin, “Sadece karşı saldırıları başarısız olmakla kalmadı, inisiyatif tamamen Rus silahlı kuvvetlerinin elinde” dedi.
LAVROV: UKRAYNA’DA KARARLARI ABD VERİYOR
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise perşembe günü Moskova’da yıllık brifingini verdi. Üç saat süren basın toplantısında Ukrayna’daki savaşın Rus toplumunda “Belli bir arınma sağladığını” ve onu “daha sağlıklı” hale getirdiğini söyledi. Ayrıca Rusya’nın “artık Batı’ya güvenemeyeceğini” belirtti.
Lavrov yıllık brifingde Ukrayna’nın çatışmayı sona erdirecek koşullara karar vermeyeceğini çünkü “Kararları Washington’un verdiğini” söyledi. İngiltere ve Ukrayna tarafından kısa süre önce açıklanan güvenlik iş birliği anlaşması konusunda Lavrov, anlaşmayı “yasal olarak bağlayıcı anlaşmalar” içermeyen “yarı pişmiş bir ürün” olarak nitelendirdi. Lavrov, ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafından savaşın sona erdirilmesine “en ufak bir ilgi” gösterilmediğini de sözlerine ekledi. Lavrov ayrıca Rusya’nın Çin ile ilişkilerinin “tarihin en iyi döneminde” olduğunu söyledi.
UKRAYNA FRANSA’DAN SİLAH SATIN ALDI
Fransa Savunma Bakanı Sébastien Lecornu perşembe günü yaptığı açıklamada Ukrayna’nın altı adet Caesar obüsü satın aldığını söyledi. Lecornu, Ukrayna’nın savaşın başlamasından bu yana Fransız yapımı ilk silah alımında, Kiev’in her biri 3 milyon ila 4 milyon avro karşılığında altı adet satın aldığını belirtti.
AB 1 ŞUBAT’TA UKRAYNA İÇİN TOPLANACAK
Avrupa Birliği’nin 27 lideri 1 Şubat’ta Brüksel’de bir araya gelerek Ukrayna’ya daha fazla mali yardım sağlanması konusunda anlaşmaya varmaya çalışacak.
AB liderleri geçtiğimiz ay Ukrayna ile katılım müzakerelerine başlama kararı almış ancak Macaristan, Kiev’e 2027 yılına kadar 50 milyar avro yardım yapılmasını veto etmişti.
Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, son yaptığı açıklamada AB’nin Ukrayna’ya verdiği desteğin her yıl gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Orbán “liberal” politikacıları “Ukrayna’ya dört yıl boyunca para vermek” istedikleri için eleştirdi ve haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde bunu yapmanın “antidemokratik” olacağını iddia etti.
UKRAYNALI ÖĞRENCİLERE ATIŞ TALİMİ
ÖTE yandan Guardian’ın haberine göre Ukrayna’nın batısındaki okullar interaktif yazılım kullanarak tüfek ve tabanca atış talimi yapmaya başladı. Batı Ivano-Frankivsk Bölgesi Valisi Svitlana Onyshchuk, “Prykarpattia lise öğrencileri Ukrayna Savunması sınıflarında güvenli interaktif sistemlerle atış yapmayı öğrenecekler” açıklaması yaptı. Onyshchuk, eğitimin batı bölgesindeki üç düzine okulda başlatılacağını söyledi.
EN AZ 10 BİN SİVİL ÖLDÜ, 18 BİN 500’Ü YARALANDI
BİRLEŞMİŞ Milletler İnsan Hakları Ofisi, 4 Aralık itibarıyla şubat 2022’den bu yana Ukrayna’da 560’tan fazlası çocuk en az 10 bin sivilin öldüğünü tespit etti. Birçoğu ağır olmak üzere 18 bin 500 sivilin de yaralandığı bildirildi. Gerçek rakamların ise daha yüksek olabileceği belirtiliyor.