HABER MERKEZİ-HDP Van milletvekili Lezgin Botan Meclis Genel Kurulu’nda Yüksekova’nın sorunları hakkında gündem dışı söz aldı. Botan, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak’ın siyasi rehine olarak tutulduğunu belirterek “Bugün Van milletvekili olarak Yüksekova’nın sorunlarını ben anlatmak zorunda kalıyorsam bu AKP’nin ayıbıdır. Çünkü AKP, Hakkari’de adeta siyasi bir darbe gerçekleştirdi. Kendi iradelerine yönelik bu saldırının hesabını halk elbette sandıkta soracaktır.” dedi.

NORMALLEŞME ENGELLENİYOR

Botan, 78 gün süren sokağa çıkma yasağı boyunca 4 bini ağır hasarlı 8 bin civarında ev ve dükkanın zarar görmesine rağmen iki yıldır mağduriyetlerin giderilmediğini söyleyerek şunları söyledi: “Yüksekova’da halk üzerinde ciddi bir sindirme politikası uygulanmaktadır. Özellikle yollarda halkı canından bezdiren kontroller, ilçe merkezine konuşlandırılan zırhlı araçlar ve ağır silahlarla halkın arasında gezen kolluk güçleri kentte normalleşmeyi engellemektedir. Son iki yılda ilçe merkezinde zırhlı araçtan açılan ateş sonucu 4 insanımızı yitirdik, yine Necmettin Fendik çocuklarının gözleri önünde öldürüldü. Toplanmayan patlayıcılar hâlâ tehlike saçıyor. Yüksekova esnafının can damarı olan Cengiz Topel caddesi her Cuma, kayyum cumaya gidiyor diye kapatılıyor. Camileri siyasi arenaya, hutbeleri siyasi propagandaya çeviren bazı imamlardan dolayı tepki gösteren yurttaşların ise takibi yapılıyor, fişleniyor. Bu bir 28 Şubat pratiğidir.”

HALK BORÇLANDIRILIYOR, ZARARA UĞRATILIYOR

Sokağa çıkma yasağından sonra Yüksekova’da verilen sözlerin tutulmadığını belirten Botan, devam eden mağduriyetleri sıraladı: “Bir, dosyalara 60 gün içinde itiraz hakkı tanındı. Ama bu zaman diliminde başvuramayan birçok insan bu haktan mahrum kalarak zararını tanzim edemedi. İki, ikameti köyde göründüğü için Yüksekova’da yaşayan aileler de eşya bedellerini alamadı. Üç, 500 civarında işyerinin de vergi mükellefi olmaması nedeniyle zararı tanzim edilmedi. Bugün esnaf; ciddi bir SGK, kira ve elektrik borcu altındadır. Dört, mağdurlar Yüksekova’da ama Zarar – Ziyan Komisyonu Hakkari’ye taşındı. Şu an binlerce dosya da kayıp. Yüksekovalılar, son paralarını da yollarda dosya peşinde gidip gelerek tüketti. Beş, halkın rızası yok. Ama TOKİ konutları üzerinden Yüksekovalılar borçlandırılıyor, zarara uğratılıyor. Normalde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kişiye evinin metrekaresi ne kadarsa aynı metrekarede daire vereceğini beyan etmişti. Ama şimdi daire başına 15 metrekare bazı gerekçelerle düşülmektedir. Kısacası Yüksekova’da halkın üstün yararı ilkesi yerine halkın üstün zararı politikası uygulanmaktadır.

RENCİDE EDİLİYORLAR, HER AÇIDAN RAHATSIZ EDİLİYORLAR

Konuşmasında elektrik sayaçlarının direklere taşınmasını da eleştiren Botan “Yüksekova halkını rencide eden bu uygulama, halkı her açıdan rahatsız etmektedir. Bununla ne vatandaş gelen faturasını harcadığı voltajla karşılaştırabiliyor ne de faturayı yazan görevli sayaca bakabiliyor. Zaten ekonomisi çökmüş Yüksekovalılara bir darbe de faturalarla vuruluyor. Bu yetmezmiş gibi bir halka ‘potansiyel hırsız’ muamelesi yapmak gibi bir ahlaksızlık yapılıyor. Bakın Yüksekovalılar şunu söylüyor: ‘Devlet bana güvenmiyorsa ben neden devletin direkteki sayacına güveneyim?’ Burada bir sömürge anlayışı yatmaktadır. Bu uygulamaya derhal son verilmelidir.” dedi.

BEŞ TEMEL TALEP

Yüksekova’nın bütün sorunlarına değinemediğini ifade eden Botan, temel talepleri beş maddede sıraladı:

“Bir, Zarar Ziyan komisyonu tekrar Yüksekova'ya taşınmalı, mağdurların dosyaları yeniden tanzim edilmeli. İş yerleri, evlerle ilgili zararın tanzimi ve eşyaların bedelinin ödenmesi için bürokratik engellerin kaldırılması lazım.

AKOM açılışa hazır; Eşbaşkanlar’dan açılışa özel toplantı AKOM açılışa hazır; Eşbaşkanlar’dan açılışa özel toplantı

İki, elektrik direklerindeki sayaçların kaldırılıp dijital sisteme geçilmesi lazım, mağduriyetin önüne geçilmesi lazım.

Üç, Yüksekova'nın normalleşmesi için zırhlı araçların artık şehir merkezinden kışlalarına dönmesi lazım. Çünkü polis kameralarıyla halkın suçlu muamelesi görmekten bıktığını burada ifade etmek istiyorum.

Dört, Esendere Sınır Kapısı sadece Yüksekova için değil bölge için ekonomik açıdan hayati öneme sahip. Bu kapının bir an önce tekrar ticarete açılması ve normalleştirilmesi lazım.

Beş, Altyapı sorunları çok ciddi bir problem, yandaşlara verildiği için maalesef çok yüzeysel geçilmektedir. Bu altyapı meselesinin uzun süreli olabilmesi için, yeni mağduriyetlerin olmaması için de denetlenmesi gerekiyor.”