Van’ın Erciş ilçesinde 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla panel düzenlendi. HDP Erciş İlçe binasında düzenlenen panele konuşmacı olarak Kürt Yazar İkram İşler, Mele Muzaffer Çağan katıldı. Panele HDP Erciş İlçe Eş Başkanı Hicret Kandemir, HDP Erciş Belediye Eş Başkan adayı Mahmut Pala ve Erciş halkı katıldı. Panelin açılış konuşması HDP Erciş İlçe Eş Başkanı Hicret Kandemir yaptı. Kısa bir konuşma yapan Kandemir, Kürt halkının anadiline sahip çıkmasını ve yaşamın her alanında konuşulması gerektiğini söyledi.
'KÜRT DİLİ ÜZERİNDEKİ YASAKLAR ALLAH'IN KANUNLARINA AYKIRIDIR'
Kandemir açılış konuşmasından sonra sözü Mele Muzaffer Çağan aldı. Bu gün Türkiye'de Kürtçe’nin yasaklandığını belirten Çağan, Allah’ın her kavme ve millete ayrı bir dil verdiğini söyledi. Allah tarafından verilen bu dillerden biri de Kürtçe olduğunu ifade eden Çağan, “Yeryüzünün kadım dillerinden biri de Kürtçedir. Bu gün dünya üzerinde 100 bin nüfusuna sahip milletler bile dillerini serbest şekilde konuşabiliyor ve dilleri resmi dillerin arasına iken, 40 milyondan fazla bir halk olan Kürt halkının dili yasaklanmış durumda. Kürt dili üzerinde baskılar ve yasaklar Allah'ın kanunlara aykırıdır.”
‘DİLİMİZE SAHİP ÇIKALIM’
Panelde son olarak sözü Kürt Yazar İkram İşler aldı. Kürt tarihine ve Kürtçenin kökenine değinen İşler, Kürt halkının sadece Kürdistan’da olmadığını tüm dünyaya yayıldığını söyledi. Kürt halkının binlerce yıllık bir geçmişi olduğunu ve Kürt dilinin dünyanın en köklü dilleri arasında olduğunu dile getiren İşler, şöyle konuştu: “ Bu gün birçok dünya üzerinde birçok milletin konuştuğu kelimelerin kökeni Kürtçe’dir. Kürdistan yapılan kazılarda Kürt halkı ve dili üzerinde yeni bulgular ortaya çıkıyor. Özellikle Urfa Göbeklitepe’de çıkan tarihi kalıntılar Kürtlerin tarihinin ne kadar eskiye dayandığının göstergesidir. İran’da Afganistan’da ve Hindistan’da yaşayan Beluciler, Kürt kökenlidir ve dilleri Kürtçe’dir. Kürt dili diğer dillere göre çok daha zengindir. Bu zenginliği ile dünyadaki tüm dillere katkı sağlamıştır. Dilimize sahip çıkalım. Eğer dilimize sahip çıkarsak, dünyadaki diğer halklar gibi yerimizi alırız.”
VAN
Dil Kültür Sanat ve Araştırma Derneği (DİSA-DER) 21 Şubat Dünya Anadil Günü sebebiyle KESK şubeler Platformunda panel düzenledi. Panelin yapıldığı salona “Zımanê me nasna meye bıla zıman be axıftın da ku gel be jiyandın zıman hezi welatpareziye” pankartları asılırken, Halkların Demokratik Partisi(HDP) İlçe eşbaşkanı Yadişen Karabulak HDP İlçe eşbaşkanları Şehzade Kurt Azim Yacan, HDP Büyükşehir eşbaşkan adayı Mustafa Avcı, Demokratik Bölgeler Partisi(DBP) eş başkanı Ökkeş Kava, ve çok sayıda kişi katıldı. Panelin modaretörlüğünü, Sitta yayınevi editörü Kahır Battayi yaparken konuşmacılar Kürtçe Dil Eğitmeni Elif Gemicioğlu ile araştırmacı yazar İbrahim Sungur üstlendi.
Saygı durşuyla başlayan panelde ilk olarak konuşan modaretör Kahır Battayi Kürt Dili asimilasyon politikalarına değnere “Kürtçe dilinin yaşamın her alanında konuşulması gerekir. Dil canlıdır, konuşulmadığında ölür her Kürdün Ana diline sahip çıkması gerekir” dedi.
Ardından konuşan İbrahim Sungur ise sadece Kürt dili üzerinden değil dünyadaki birçok dil yok ola tehlikesiyle karşı karşıya”dedi.
Son olarak konuşan Elif Gemicioğlu ise ana dil ile kadın arasındaki ilişki üzerinden konuştu Kürtçe dilini yok olmamasının tarihi boyunca kadının büyük bir rol üstlendiğine dikkat çekerek “Birçok tarih kitabın dilin ortaya çıkma tarihçesini devletlerin var olmasıyla başlatır. Fakat yazılı tarihin elle almadığı neolotik devrim, kadın ve çocuk arasındaki diyalogla başlar. Bu eksende kadınlar yazılı tarihteki yerleri ısrarla görmezden geinirken aslında kadının dil üzerinde büyük bir etkii vardır. Kadın dili ortaya çıkaran onu geliştirendir. Kürt tarihinde bir çok öncü kadın vardır, mitolojilerde yine bir çok kadın rol alır. Bir dilin yok olmamasında yine kadının bu anlamda rolü çok önemlidir. Kadının çocuğuna ana dilini öğretmesi gerekir” dedi
Konuşmaların ardından soru cevapla panel son buldu.
Panelin ardından dil etkinliği, Mencel tiyatro’da devam etti.İlk olarak DİSA-DER öğrencilerinin hazırladığı koro şarkılarıyla youn ilgiyi toplarken, koronun seslendirdiği şarkılardan sonra 1’nci sınıfı bitiren öğrencilere teşekür belgesi (nasnâme) verildi.
Etkinlik Mencel Tiyatrosu gurubunun dil üzerindeki 'asimilasyon' konulu oyunuyla son buldu.