Başkale Belediyesi tarafından kurulan Kadın Emeği Pazarı’nda kadınlar, halı ya da kilim dokuyarak bir kültürün daha yaşatılmasındaki rolünü sürdürüyor. Annesiyle beraber, kursa giderek kilim dokuyan 13 yaşındaki Kardelen herkesin dikkatini çekiyor. Halı, kilim dokumaktan zevk alan Kardelen, duygularını motiflere döktüğünü söylüyor. Kardelen, okuldan döndükten sonra geri kalan zamanını annesiyle beraber kilim dokuyarak geçiriyor. 

Van'da uçuruma atlayan 28 koyun öldü Van'da uçuruma atlayan 28 koyun öldü

Kilim dokumayı 11 yaşında öğrenen Kardelen, “Kilim dokurken kendimi çok iyi hissediyorum. Annem yaparken merak ederdim. ‘Matematikten daha zor’ diyordum hep. Çünkü gerçekten ciddi bir zihinsel emek veriliyor. Bunu başarabilmek çok güzel bir duygu. Hep yapamayacağımı düşünürdüm annemle her gün geldim ve nihayetinde yapmayı başardım” dedi. 

‘Kendimi geliştirmek istiyorum’ 

“Kilim dokumak istek ve çaba gerektiren bir iş” diyen Kardelen,  “Biraz da insanın iç dünyasıdır halıya döktükleri eserler. Buna böyle bakmak gerekir. Buradakiler kilimlere fazla ilgi göstermiyorlar. Ama bu çok üzücü bir durum. Sonuçta yıllardan beridir bu kültür var ve bugüne kadar gelmiş, sahip çıkmak gerekir” diye konuştu. 

Kilime kapı süsü ve çantalar yaparak başlayan Kardelen, amaçlarından birinin de kilim dokumacılığını, gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi.