PKK güçlerinin geri çekilme sürecini izlemek amacıyla Van'da STK'lar tarafından oluşturulan Demokratik Yürüyüşü İzleme Komisyonu, Çaldıran'da kendilerini takip eden sivil jandarma elemanlarına tepki gösterdi. Komisyon, bu kişilerin JİTEM elemanı olduğunu düşündüklerini dile getirdi.
Van'da 20'yi aşkın sivil toplum örgütü tarafından PKK güçlerinin geri çekilmesini izlemek amacıyla oluşturulan "Demokratik Yürüyüşü İzleme Komisyonu" Van'ın Çaldıran (Ebex) ilçesi ve ilçeye bağlı köylerde temaslarına devam etti. Sabah saatlerinde Van merkezden yola çıkan komisyon üyelerine Çaldıran'da dahil olan yurttaşlar ile beraber Sakızlı (Dasîna) köyüne doğru yola çıktı. Sakızlı köyüne yaklaşık 10 kilometre kala Nalbejen ve Şarîk mevkiinde komisyonun oluşturduğu konvoyun ardına takılan sivil bir aracın fark edilmesiyle komisyon üyeleri kim olduklarını öğrenmek için durunca sivil aracın uzaklaşmaya çalıştığı görüldü. Yolun dar olmasından dolayı dönüş alamayan araç komisyon üyelerinin yetişmesi ile durduruldu. Araçtan inen 3 sivil kişi kendilerinin komisyonun güvenliği için ilçe jandarmadan görevlendirildiklerini söylemeleri üzerine komisyon buna ihtiyaçları olmadığını ve geri dönmelerini istedi. Fakat kim oldukları bilinmeyen siviller, komisyondan ayrılmayacaklarını söyledi. Komisyon üyelerinin kendilerini takip etmeleri halinde yola devam etmeyeceklerini söylemesine rağmen ayrılmayan ekip, burada yaklaşık bir saat bekledikten sonra ayrıldı. Bunun üzerine komisyon üyeleri programları çerçevesinde gezilerine devam etti.
İlk olarak 1993 yılında askerler tarafından yakılan Sakızlı köyüne giden heyet, burada köylüler ile gelişen süreç hakkında sohbet etti. Sadece bahar ve yaz aylarında köylerine gelebildiklerini belirten köylüler, yılın diğer aylarında ise devlet tarafından engellendiklerini dile getirdi. Sakızlı köylülerini dinleyen komisyon, burada notlarını aldıktan sonra son aylarda verilen korucu kadroları ile beraber 20'yi aşkın korucunun olduğu Yaşkütük (Pîraêrde) köyüne giderek buradaki köylülerle görüşme gerçekleştirdi.
'JİTEM ardımızdan bizi takip etti'
Yapılan görüşmelerin ardından komisyon adına kısa bir açıklama yapan komisyon sözcüsü Yılmaz Berki, gelinen süreç hakkında köylülere bilgi vererek, sürece kolay bir şekilde gelinmediği ve Kürt halkının bugünler için yıllarca mücadele ettiğini ifade etti. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın hükümet ile yaptığı görüşmelerin ardından Kürt sorununun çözümü için yeni bir süreç başlattığını dile getiren Berki, "Sayın Öcalan'ın bu uğraşına karşılık Kürt halkı bir olarak barışı getirebilir. Biz de bu süreçte herhangi bir aksilik olmasın diye Van ve ilçelerinde temaslarımızı sürdürüyoruz. Bugün buraya gelirken ardımıza istihbarat takıldı ve bu yüzden çalışmamızda aksilikler yaşandı. Kim olduklarını bilemediğimiz sivil olan kişi tarafından takip edildik. Bunların JİTEM olduklarını düşünüyoruz. Bu kişiler ardımızdan ayrılınca çalışmamıza kaldığımız yerden devam ettik. Bu gibi şeylerin olmasını uygun görmüyoruz. Yine bunların yanında köylerde koruculuk kadrolarının verildiğini görüyoruz. Kürtlerin bu süreçte silah almaları doğru bir şey değil. Neden bu silahlar Türklere değil de Kürtlere veriliyor. Kürtlerin bir halk olarak istekleri var. Kürt halkının tek isteği yıllardan beri olduğu gibi barıştır" dedi.
'Kürtler el ele vererek sürece sahip çıkmalı'
Komisyonun köylerine yaptığı ziyaretten dolayı duydukları memnuniyeti dile getiren Seyithan Taş isimli yurttaş, gelinen sürecin sadece BDP ve AKP ile yürüyemeyeceğini belirterek, yıllarca süren savaşın diğer siyasi partilerin de dahil olması ile daha erken son bulacağını dile getirdi. Gelinen süreçte Kürtlerin birlik olmaktan başka çaresinin olmadığını vurgulayan Taş, "Kürtler geriye dönmek istemiyorsa el ele vererek bu sürecin sekteye uğratılmasının önüne geçebilir. Bu toprakların sahipleri ve yerlileri Kürtler olduğundan dolayı Kürtler kendi topraklarına sahip çıkmalı. Kürtler askeri vesayete hizmet etmeyen sivil bir anayasa ve kendi anadillerinde en temel hakları olan anadilde eğitim hakkını istiyor. Kürtler olmayacak isteklerde bulunmuyor" diye konuştu.
Komisyon köylüler ile yaptığı görüşmelerin ardından köye de adını veren Yaşkütük köyünün altından geçen Piraêrde deresini gezdikten sonra Van merkeze döndü. DİHA