HABER MERKEZİ-  Artı Gerçek’in haberine göre Van’ın Erciş ilçesinde Abdülmuttalip Dursun (25) ve (53) yaşındaki babası Yaşar Dursun, kendilerini polis olarak tanıtan ve GBT sorgusu yapan 2 kişinin darp, işkence ve sinkaflı küfürlerine maruz kaldıklarını ifade etmişti.

Beyaz renkli kornet araçtan inerek kendilerini polis olarak tanıtan kalaşnikoflu sivil giyimli iki kişi tarafından küfür, darp ve işkenceye maruz kaldıklarını belirten Abdülmuttalip Dursun, GBT sorgularının ardından 30 kişilik sivil bir ekibin de tarafından da darp edildiklerini söylemiş, kendilerine dönük işkencenin hastanede de devam ettiğini iddia etmişti.

Van’ın Erciş ilçesinde baba ve oğlunun yaşadığı bu olayı HDP Van Milletvekili Adem Geveri Meclis’e taşıyarak, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı’na iddialarla ilgili cevaplaması yönünde soru önergesi verdi.

Milletvekili Geveri’nin,  İçişleri Balanlığı’na yönelttiği sorulardan bazıları şöyle;

- Söz konusu darp olayı bilginiz dahilin de midir?

- Darp olayına karışan güvenlik görevlileri hakkında başlatılan herhangi bir idari soruşturma var mıdır?

- Olaya karışanlardan açığa alınan herhangi bir kamu görevlisi bulunmakta mıdır?

- Mağdurlarla, belirtilen ve eşkalleri belirlenen kamu görevlilerinin kimlikleri tespit edilmiş midir?

- Abdülmulttalip Dursun ve babası Yaşar Dursun’un, seyir halindeki görevlilerce yoldan alınıp, sorgulanmak istenmelerinin gerekçesi nedir?

- Son 10 yılda bakanlığınıza bağlı güvenlik görevlilerinin karıştığı şiddet, darp olayı sayısı kaçtır?

- Gözaltı işlemi uygulanan yurttaşların, sağlık kontrolü esnasında güvelik güçlerinin hekimin raporunu etkilemeyi önlemeye yönelik, bir mekanızma bulunmakta mıdır?

İçişleri ve Sağlık Bakanlığı’na iddialarla ilgili cevaplaması yönünde soru önergesi veren Geveri, Abdülmuttalip Dursun’un hastanede yaşadıklarını da şu cümlelerle aktardı: “Bizi arabaya koyup, hastaneye götürdüler. Hastanede polis odasına koydular. Polis odasında kanepede oturuyordum. ‘Kalk orayı, kirletme yerde otur. Devletin malını kirletiyorsun’ dedi. Yüzümü bu kez yere vurdu, ayağını kafamın üstüne koyup yetmemiş gibi o anda doktoru çağırdı. Doktor gelip yüzüme baktı. Doktor ‘Ben ona bir rapor yazarım’ dedi. Polis de doktora ‘Rapora benzer bir şey yaz’ dedi."

Abdülmuttalip Dursun’un anlatımları üzerine Milletvekili Geveri, Sağlık Bakanlığı’na da yanıtlaması yönünde sorular yöneltti.

- Abdülmuttalip Dursun ve babası Yaşar Dursun, polisler tarafından rapor almak üzere götürüldüğü hastanede hangi doktor ya da doktorlar tarafından kontrol edilmiştir?

- Darp edilmesi hastane raporuna yansımış mıdır? Haklarında üzenlenen raporda hangi hususlar belirtilmiştir?

- Kolluk birimi tarafından bir yurttaşın hastaneye getirilmesi esnasında hekimlerce izlenmesi gereken prosedür nedir?

- Kolluk birimlerince hastaneye getirilen yurttaşlar, sağlık durumları ve haklarında düzenlenen rapor hakkında bilgilendirilmekte midir?

- Abdülmuttalip Dursun ve babası Yaşar Dursun hakkında düzenlenen raporda, polislerin etkisinin olduğu ve taleplerinin dikkate alındığı iddiası doğru mudur?

Erciş Belediyesi, kilit parke taş ve kaldırım onarım çalışmalarına devam ediyor Erciş Belediyesi, kilit parke taş ve kaldırım onarım çalışmalarına devam ediyor

- “Doktor gelip yüzüme baktı. Doktor ‘Ben ona bir rapor yazarım’ dedi. Polis de doktora ‘Rapora benzer bir şey yaz’ dedi." cümlesi ile bakanlığınıza bağlı birimlerce gerçekleşirilen hangi uygulama kast edilmektedir?

- Bakanlığınız bünyesinde kolluk güçlerince, gözaltı işlemi uygulanan yurttaşların sağlık kontrolü esnasında hekimlerin, güvenlik güçlerinin etkisinden tamamen bağımsız rapor verebilmelerini sağlayan bir mekanızma bulunmakta mıdır? 

İLGİLİ HABER