Hizbullah'ın "İsrail savaşı genişletirse yüzüne gerçek bir tokat yiyecek" uyarısına rağmen Güney Lübnan'a saldırıları sürdüren İsrail ordusu, bugün Tire bölgesindeki Bazuriye Borc el Şamali yolunda seyreden bir araca İHA saldırısı düzenledi. Saldırıda 2 Hizbullah savaşçısının öldürülmesiyle gerilim daha da tırmanırken, Washington Post gazetesi, İsrail hükümetinin aralık ayında ABD yönetimini birkaç hafta içinde Lübnan'a harekat düzenlemeye hazırlandığına dair bilgilendirdiğini yazdı.

GELECEK HAFTALARDA LÜBNAN'A SALDIRI BAŞLATMA MASADA

Habere göre İsrail hükümeti, Lübnan-İsrail sınırındaki Hizbullah varlığına ilişkin siyasi anlaşmaya varılmaması durumunda gelecek iki hafta içinde Lübnan'a saldırı başlatmayı değerlendiriyor.

250 BİN İSRAİLLİNİN KUZEYE GERİ DÖNMESİNİ SAĞLAMA MESELESİ

Lübnan'daki direnişin Gazze'deki Filistin direnişine destek için İsrail'in kuzeyine saldırı başlatmasından beri, neredeyse çeyrek milyon İsrailli, Hizbullah'ın saldırılarından kaçarak ve Gazze'dekine benzer bir senaryonun tekrarlanmasından korkarak bölgeyi tahliye etti.

Washington Post'un Batılı ve Lübnanlı yetkililere dayandırdığı haberine göre İsrail hükümeti, aralık ayında Biden yönetimine, bölgedeki Yahudilerin geri dönmesini sağlayacak diplomatik anlaşmaya varılmaması halinde, Lübnan'a karşı askeri saldırı düzenlemekten başka "başka seçeneği" olmayacağını söyledi.

Geçen ay İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, benzer açıklamalar yapmıştı.

BİDEN YÖNETİMİ EKİMDE LÜBNAN'A İSRAİL HAREKATINI ÖNLEDİ

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: İsrail, Hamaney’i de öldürebilir Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: İsrail, Hamaney’i de öldürebilir

Daha önce ABD'nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Gazze'de savaşın 7 Ekim'de başlamasından bir hafta sonra Başkan Joe Biden ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Benyamin Netanyahu hükümetinin Hizbullah'a yeni bir cephe açmasını engellemek için devreye girdiğini yazmıştı. Buna göre Biden yönetimi Netanyahu hükümetine "İsrail'in her iki cepheyi de idare edemeyeceğini ve Lübnan direnişinden Gazze'deki Filistin direnişine kıyasla çok daha ciddi zarar görebileceğini" anlattı. Zaten bu hamleyi yapmakta tereddüt eden Başbakan Netanyahu'nun Lübnan'a saldırılması için Gallant ve Halevi'nin baskısına maruz kaldığı belirtildi.

İSRAİL KESİN MÜHLET KOYMADI AMA

Washington Post'a göre Biden ve Avrupa ülkeleri şu anda İsrail'in kuzey cephesinde bir savaşı önlemek için çalışıyor. Post'a konuşan ABD'li üst düzey bir yetkili, "halihazırda İsrail'in kesin mühlet koymadığını, ama müzakere penceresinin daraldığını" söyledi. Gazeteye konuşan diğer kaynaklar, İsrail hükümetinin ocak ayının sonuna dek bir anlaşmaya varılıp varılmadığını görmek için beklediğini doğruladı.

İSRAİL'İN GAZZE SAVAŞI'NA HİZBULLAH ÇELMESİ

Hizbullah'ın 8 Ekim'de İsrail askeri üsleri ve yerleşimlerine saldırmaya başlamasının ardından İsrail ordusu, güçlerinin önemli bir kısmını Gazze'deki savaştan uzaklaştırıp Lübnan sınırına çekmek zorunda kaldı. İsrail hava savunma bataryaları ve hava kuvvetlerinin neredeyse yarısı da kuzeye kaydırıldı.

Bu ay Netanyahu, birliklere dinlenme sağlamayı, ekstra eğitim vermeyi ve zor durumdaki ekonomiye yardım etmeyi amaçladığını söyleyerek Gazze'de kara operasyonu yürüten askerlerin -çoğunluğu yedek olmak üzere- kaydadeğer bir kısmını geri çekti. Ancak bu birliklerin bir bölümünün kuzey sınırlarına aktarıldığı belirtildi.

AMOS HOCHSTEİN YENİDEN DEVREDE

İsrail'in konumu, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat tarafından "İsrail'in tutumu, diplomatik çözümü tercih ettiğimiz ve eğer diplomatik çözüm mümkün değilse kendi başımıza hareket etmek zorunda kalacağımız yönünde" diye açıklandı.

Geçen yıl Lübnan'ın güney deniz ekonomik bölgesinin sınırlarının dolaylı olarak çizilmesine ilişkin İsrail'le anlaşmaya varmasına aracılık eden ABD yönetiminin temsilcisi, kıdemli diplomat Amos Hochstein, İsrail'in taleplerini sunmak ve "önçözüm" bulmaya çalışmak üzere geçen hafta Beyrut'a gitti. İsrail'in talepleri çoğunlukla elit Rıdvan güçlerinden oluşan Hizbullah savaşçılarının Litani Nehri'nin kuzeyine, İsrail sınırından yaklaşık 15 kilometre uzağa çekilmesini içeriyor.

HİZBULLAH'A GÖRE GAZZE SAVAŞI SONA ERMEDEN PAZARLIK YOK

Ancak bugüne dek Hizbullah açıklamalarında, İsrail'in Gazze Savaşı sona erene kadar Lübnan dosyasıyla ilgili hiçbir şeyin tartışılmayacağını defalarca yinelendi.

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah bu ayın başlarında yaptığı bir konuşmada, işgal altındaki toprakların Lübnan'a iade edilmesi gerektiğini, aksi takdirde Direniş'in oraya ilerleyeceğini söyleyerek, İsrail işgali altındaki toprakların askeri yöntemlerle kurtarılmasına atıf yaptı. Başka bir deyişle Nasrallah, Hizbullah savaşçılarının sınır hattından uzaklaşması talebinin reddedileceğinin sinyalini verdi.

Konuşmalarında Washington ve bazı Avrupa ülkelerinin "İsrail'in sonunda Lübnan'a savaş başlatabileceği" tehdidi eşliğinde Hizbullah'a saldırılarını durdurması için baskı yaptığını aktaran Nasrallah, "bu tehditlerin değersiz olduğunu, Direniş'i yıldırmayacağını ve operasyonların Gazze Savaşı bitene kadar durmayacağını" tekrarladı. (Al Mayadeen)