Anayasa Mahkemesi (AYM), Sivas Katliamı'nda yakınlarını kaybedenlerin, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2012 yılında verdiği zaman aşımı kararına karşı 2014 yılında yaptığı başvuruyu, ek rapor hazırlanmasına karar vererek erteledi.
Kararı Artı Gerçek'e değerlendiren Sivas Katliamı davasının avukatı Şenal Sarıhan, "AYM'ye başvurunun üzerinden 10 yıl geçti. Adalet aramakta olan insanlar var. Çocukları geri dönmeyecek ama adaleti sağlamaya çalışıyorlar, adalet gelmiyor" eleştirisinde bulundu.
AYM, Sivas Katliamı'nda öldürülenlerin yakınlarının; etkili ve adil yargılama yapılmadığı, katliamın insanlığa karşı suç sayılması ve zaman aşımından çıkarılması için yaptığı başvuruyu ele aldı. Yüksek Mahkeme, şimdi de ek raporu bekleyecek.
SARIHAN: 10 YIL SONRA TEKRAR ERTELEDİLER
Avukat Şenal Sarıhan, AYM'nin son kararına ilişkin şu yorumda bulundu: "Yüksek Mahkeme, dosyanın ek rapor hazırlandıktan sonra görüşülmesine karar verdi. Demek ki önce hazırlanan rapor yeterli bulunmadı ve yeni bir rapor daha istediler. 10 yıl sonra tekrar ertelediler. Yeni bir rapor, belli bir konuda bir açıklama istiyorlar belli ki ama şuna da dikkat çekmek gerekiyor; 10 yılı bulmuş olan bir AYM yargılamasının sonucunu bekliyoruz. 30 yılı bulmuş olan, uzayan bir yargılama var. 30 yılda gerçek anlamda hâlâ aydınlanmamış olan Sivas Katliamı davasının AYM'de de 10 yıl gibi uzun bir yargılama süreciyle karşılaşmış olmamızdaki soru işaretine de dikkat çekmek istiyorum. Mahkeme ek bir rapor istiyor ve var olan açıklamaları ve raporu yeterli bulmuyor demek ki."
'UZAYAN DAVA SÜRECİ ADİL YARGILAMAMA ANLAMINA GELİR'
Dosyanın yeniden raportöre gideceğini, eksik bilgilerin tamamlanmasının ardından tekrar görüşüleceğini anlatan Sarıhan şöyle devam etti:
"2014 yılında zaman aşımının kaldırılması, adil yargılama ve davanın insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında ele alınması için aileler AYM’ye bireysel başvuru yapmıştı. Bu başvurunun üzerinden 10 yıl geçmiş durumda. Adil yargılama yapılmadığı iddiası da var bu dosyanın içinde. Uzayan yargılama da adil yargılamama anlamına gelen bir sonuçtur elbette. Şimdi AYM'den de 10 yıl sonra bu karara ulaşmış olmamızın olumsuz bir durum olduğuna dikkat çekmek istiyorum. AYM, bunu gündemine aldı ama biz sonuç bekliyoruz.10 yıl zaman geçmiş hâlâ bir sonuç yok."
'AİLELER ADALETİ GÖREMEMİŞ OLACAK'
Ailelerin uzun yıllardır adalet beklediğini vurgulayan Sarıhan, şunları söyledi "Bunun bir de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) aşaması olabilir. Bir 10 yıl da oralarda bekleniyor. Bu insanların çoğu o zaman hayatta olmayabilirler ve adaleti görememiş olacaklar. Mahkeme adil bir karar verecek olsa bile bunu da görememiş olacaklar ve içleri rahatlamış olmayacak. Madımak Katliamı davasının üzerinden 30, zaman aşımı ve insanlığa karşı işlenen suç sayılması için yapılan başvurunun üzerinden de 10 yıl geçti. Adalet aramakta olan insanlar var. Çocukları geri dönmeyecek ama adaleti sağlamaya çalışıyorlar, adalet gelmiyor. Bu ciddi bir problem. Sadece aileler için değil ,Türkiye için de. AYM, olumlu bir karar verecekse de bu kararı görememiş olacak birçok anne-baba."
SİVAS KATLİAMI DAVASININ AYM SÜRECİ
3 Temmuz 1993'te Sivas'ta katledilenlerin yakınları, 2014 yılında AYM'ye başvurdu. Başvuruda, etkili yargılama yapılmadığı ve adil yargılamaya ilişkin hükümlerin ihlal edildiği belirtilerek, katliamın 'insanlığa karşı suç' sayılması ve zaman aşımından çıkarılması talep edildi.
Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, 29 Haziran 2021'de başvuruyu görüştü ve incelemeyi erteledi. 14 Aralık 2023'te başvuruyu tekrar ele alan Yüksek Mahkeme bir kez daha erteleme kararı verdi. AYM İkinci Bölümü 25 Ocak 2024'te ise bireysel başvurunun Genel Kurul'da 15 Şubat'ta görüşülmesine karar verdi.