HABER MERKEZİ / ERHAN AKBAŞ-Van’ın Erciş ilçesinde 12 Ekim 2015 tarihinde “öz yönetim” açıklamasına katıldıkları gerekçesi ile haklarında açılan soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra 14 Ekim 2015'te çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan Erciş Belediye Eşbaşkanı Diba Keskin’in de aralarında bulunduğu 24 Kürt siyasetçinin yargılandığı dava Erciş 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

TAHLİYE ÇIKMADI

Erciş'te silahlı kavga; 1 Ölü, 3 yaralı! Erciş'te silahlı kavga; 1 Ölü, 3 yaralı!

Yargıtay tarafından bozulan ve yeniden görülen ikinci duruşmaya tutuksuz yargılanan siyasetçiler katılmazken, tutuklu bulunan siyasetçiler ise tutuldukları cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Keskin ve tutuklu siyasetçiler önceki ifadelerini tekrarlarken, avukatlar ise uzun tutukluluk süresinin göz önüne alınarak siyasetçilerin tahliye edilmesini istedi. Ardından kararını veren mahkeme heyeti, tahliye taleplerini ret ederek, duruşmayı 18 Şubat 2019 tarihine erteledi. 

DAVA HAKKINDA

12 Ekim 2015 tarihinde Erciş'te yapılan "öz yönetim" açıklamasından iki gün sonra 14 Ekim tarihinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan ve aralarında Erciş Belediye Eşbaşkanları Diba Keskin ve Abdurrahman Çağan'ın da bulunduğu 24 kişi tutuklanmıştı. 24 kişinin 2 yıl süren yargılamaları sonucu mahkeme; HDP ilçe eş başkanı Seval Çadırcı, Eşbaşkanlar Diba Keskin, Abdurrahman Çağan, DBP PM Üyesi Şahmus Bülbül, DBP ve HDP'li yöneticiler Erhan Basut, Şevket Ulugana, Münir Aras, Turgut Bayramhan, Şaban Elbir, Mustafa Akyüz, Salih Ergün, Erol Cengiz ve Belediye Meclis üyeleri Halil Yılmazer, Mecit Sargut ve Nuri Çiçek'e “Örgüt propagandası” yapmaktan 2 yıl 6 ay, "Suça tahrik etmek" iddiasıyla 3 yıl 9 ay ve “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten" 7 yıl 6 ay olmak üzere toplamda 13 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Yargıtay'a taşınan karar bozularak tekrar yerel mahkemeye gönderilmişti.