HABER MERKEZİ-HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Van'da gazetecilik yaptıkları sırada tutuklanan ve şu anda cezaevinde bulunan Gazeteciler Seda Taşkın, İdris Yılmaz ve Ziya Ataman'ı meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sunan Sarısaç, şu hususlara dikkat çekti.Sarısaç'ın konuya ilişkin soru önergesi şu şekilde:
İLGİLİ HABER:6 Aydır Hücrede Tutulan Gazeteci İdris Yılmaz, Koşullar Nedeniyle 33 Kilo Verdi
İDRİS YILMAZ:Van’ın Erciş ilçesinde Gazete Yaşam’ın genel yayın yönetmeni İdris Yılmaz, yaptığı haberlerden dolayı birçok defa tehdit edilip hedef gösterilmiş, darp edilmiş ve sonuç olarak 22 Ocak 2018 tarihinde tutuklanmıştır. Hakkındaki kovuşturma ve soruşturma dosyalarının tamamı Van’da bulunmasına rağmen Gazeteci Yılmaz, Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmiş ve burada tecrit altında tutulmuştur. Konuyla ilgili kamuoyuna bilgi veren avukatlar, Gazeteci Yılmaz hakkında verilen cezaların ve halen devam eden davaların tamamının habercilik ve gazetecilik faaliyetleri olduğunu belirtmektedirler. Bununla birlikte Gazeteci Yılmaz hakkında halen iddianamenin hazırlanmadığı ve adil yargılanma hakkının söz konusu olmadığı ifade edilmektedir.
Gazeteci Yılmaz’ın tutuklandığı günden beri kötü muameleye tabii tutulduğuna ilişkin de basında çokça haber yansımıştır. Gazeteci Yılmaz’ın ailesi, kendisiyle 7 aydır görüşemediklerini ve gönderdikleri eşyaların kendisine verilmediğini ifade etmektedirler. Bunun yanında Gazeteci Yılmaz, kamuoyuyla paylaştığı mektubunda tek kişilik hücrede tutulduğunu ve ağır cezaevi koşullarından dolayı 33 kilo verdiğini belirterek “Verilen yemekler gıda ihtiyacımı karşılamıyor. Geçtiğimiz gün diş ağrısı sebebiyle revire başvurdum ancak 15 gün sonra diş doktoruna çıkabildim.” demektedir. Yine hastaneye sevki sırasında kendisine kelepçeli muayenenin dayatıldığını ifade eden Gazeteci Yılmaz, kitap ve terzi gibi ihtiyaçlarının da karşılanmadığını vurgulayarak dava dosyalarının bulunduğu Van’a sevk edilme talebine ilişkin dilekçesinin de cevapsız bırakıldığını söylemektedir.
Bu bağlamda;
1 – Gazeteci İdris Yılmaz hakkında bugüne kadar iddianame yazılmamasının nedeni nedir? Gazeteci Yılmaz’ın tutuklanmasının hukuki dayanağı nedir?
2 – Gazeteci İdris Yılmaz’ın özellikle Van’ın Erciş ilçesinde yolsuzluk ve istismarla ilgili haberleri nedeniyle yerel yöneticileri kızdırdığı için tutuklandığı iddiasıyla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
3 – Gazeteci İdris Yılmaz’ın bütün kovuşturma ve soruşturma dosyaları Van’da bulunmasına rağmen Elazığ’a sevk edilmesinin nedeni nedir? Bunun insani ve hukuki dayanağı nedir?
4 - Gazeteci İdris Yılmaz’ın sevk edildiği Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutulmasının hukuki gerekçesi nedir? Bu tecrit uygulaması ulusal ve uluslar arası hukuka göre işkence değil midir?
5 - Gazeteci İdris Yılmaz’ın kitap, terzi ve diğer temel ihtiyaçlarının karşılanmaması Anayasa ve yasalara uygunluğu var mıdır?
6 – Gazeteci İdris Yılmaz’a ailesinin gönderdiği elbiselerin ve diğer eşyaların teslim edilmediği doğru mudur? Doğruysa bunun hukuki dayanağı nedir?
7 – Gazeteci İdris Yılmaz’a kelepçeli muayene dayatılması rutin bir uygulama mıdır? Bunun hukuki dayanağı bulunmakta mıdır?
8 - Cezaevi koşullarından dolayı ciddi bir kilo kaybı yaşayan Gazeteci Yılmaz’ın koşullarının düzeltilmesi amacıyla herhangi bir adım atılacak mıdır?
9 - Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü bulunan gazeteci ve medya çalışanlarının sayısı kaçtır?
İLGİLİ HABER:Gazeteci Ziya Ataman: Cezaevinde bağırsaklarım iflas etti, 'İlaçla yaşıyorum'
ZİYA ATAMAN:Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Ziya Ataman’ın tutuklu bulunduğu Van Yüksek Güvenli Ceza İnfaz Kurumu’nda maruz bırakıldığı kötü muameleye ilişkin haberler basına yansımıştır. 11 Nisan 2016 tarihindenberi tutuklu bulunan Gazeteci Ataman, kamuoyuyla paylaştığı mektubunda başvurusundan iki buçuk ay sonra revire götürüldüğünü ve yapılan tetkikler sonucunda bağırsaklarının iflas ettiğini belirtmiştir. Mektubunda cezaevi koşullarının sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Gazeteci Ataman kamuoyuyla “Basında haberim çıkana kadar da beni hastaneye sevk etmediler. Haberim çıktığı günün ertesi sabahında beni merkezdeki araştırma hastanesine götürdüler. Ama sadece kan örneğimi alıp gönderdiler. İlaç yazıp böylece üstünü kapatmak istediler. Bende ilaçlara bağlı olarak yaşamımı idame ettiriyorum.” bilgisini paylaşmıştır.
Gazeteci Ataman, cezaevi koşullarının yanında yargılanma ve tutuklanma sürecine ilişkin de bilgi vererek, hiçbir somut delili olmayan iftiralar nedeniyle tutuklandığını belirtmiştir. 10 Nisan 2016’da haber takibi sırasında gözaltına alındıktan sonra ilk sorgusunda savcılıkça adli kontrol ile serbest bırakılmak istenmesine rağmen üç kişinin kapıdan belirip tutuklanmasını istediklerini vurgulayan Gazeteci Ataman, aynı şekilde akrabası Kadir Ataman’a işkence edilerek kendisi aleyhine ifadeye zorlandığını ifade etmiştir. Kadir Ataman daha sonra söz konusu ifadelerin kendisine ait olmadığını belirtse de hukuki süreçle ilgili olarak herhangi bir gelişmenin yaşanmadığı vurgulanmaktadır.
Bu bağlamda;
1 – Van Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Gazeteci Ziya Ataman hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?
2 – Gazeteci Ziya Ataman’ın 10 Nisan 2016 tarihinde haber takibi sırasında gözaltına alınmasından sonra nasıl bir hukuki süreç işletilmiştir?
3 – Gazeteci Ziya Ataman’ın gözaltı sürecinde hakkındaki adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmasına yönelik kararın uygulanmadığı doğru mudur? Doğruysa bunun hukuki dayanağı nedir?
4 – Gazeteci Ziya Ataman, mektubunda serbest bırakılması söz konusuyken üç kişinin etkide bulunduğunu ifade etmektedir. Bahsi geçen bu kişiler araştırılmış mıdır?
5 – Kadir Ataman, verdiği dilekçede ve mahkemeye verdiği beyanda Gazeteci Ziya Ataman hakkındaki ifadelerin kendisine ait olmadığını, söz konusu ifadelerin kendisine tehdit ve işkence altında imzalatıldığını ifade etmiştir. Kadir Ataman’a işkence ve tehditle ifade metni imzalatanlar tespit edilmiş midir? Haklarında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
6 – Kadir Ataman’ın Gazeteci Ziya Ataman hakkındaki ifadelerin kendisine ait olmadığına ilişkin açıklamaları hukuki süreçte dikkate alınmış mıdır?
7 – Cezaevi doktoru tarafından Gazeteci Ziya Ataman’ın bağırsaklarının iflas ettiği tespit edilmesine rağmen gerekli tedavisi neden engellenmektedir? Gerekli tedavi imkanlarının sağlanması konusunda tedbir alacak mısınız?
SEDA TAŞKIN:Sosyal medya paylaşımları, imza attığı haberler ve haber kaynaklarıyla telefon görüşmeleri üzerinden altı aydan beri Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Seda Taşkın kamuoyuyla paylaştığı mektubunda, siyasi tutukluların sağlık sorunlarının görmezden gelindiği, yapılan tüm şikayet ve başvurulara rağmen sorunların son bulması yerine daha da kötüleştiği bilgisini vermiştir. Son iki ayda koğuşlara verilen suya kota uygulanmasından dolayı susuz kaldıklarını belirten Gazeteci Taşkın söz konusu sorunları “Günlük 40 litre sıcak ve 120 litre soğuk su kotası uygulanıyor. Yapılan bu kısıtlama birçok açıdan sağlığımızı etkiliyor. Başta kadın sağlığı, temizlik gibi zaruri ihtiyaçlarımız için verilen su çok yetersiz. Kaldı ki çoğu zaman su hemen bittiği için gün ortasında saatlerce susuz kalıyoruz. En önemli sağlık-temizlik ihtiyacı olan suyun kadınlar için gerekliliği çok daha fazladır. Yine çamaşır, battaniye gibi eşyalarımız cezaevi tarafından yıkanmaya alınmadığı için onu da var olan kısıtlı su ile kendimiz yıkıyoruz.” sözleriyle ifade etmiştir.
Bunun yanında Gazeteci Taşkın, kota ile verilen suyun da kirli ve paslı aktığını belirterek bunun sonucunda yaşadıkları sağlık sorunlarını da “Ben dahil olmak üzere pek çok kadın arkadaşımız kadın hastalıkları, kulak enfeksiyonu, idrar yolları enfeksiyonu, gözlerde yanma ve kaşınma, cilt hastalıkları ve saç dökülmesi gibi birçok sağlık sorunu ortaya çıktı. Yalnız iki aylık süreçte bu kadar sağlık sorunu ortaya çıktıysa, kim bilir önümüzdeki süreçlerde daha çok hastalığa sebebiyet verecektir. Konuya ilişkin Sağlık Müdürlüğü’ne dilekçe yazmamıza rağmen hala bir dönüş olmadı.” şeklinde anlatmıştır.
Bu bağlamda;
1 – Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Gazeteci Seda Taşkın’la ilgili Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?
2 – Gazeteci Seda Taşkın’ın gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklanmasının hukuki dayanağı nedir?
3 – Gazeteci Seda Taşkın’ın kamuoyuyla paylaştığı mektubunda belirttiği üzere, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde suyun kullanımına kota uygulandığı doğru mudur? Doğruyla bunun insani ve hukuki dayanağı nedir?
4 – Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde suyun kullanımına ilişkin kota uygulaması kararı kim tarafından verilmiştir? Bilginiz dahilinde midir?
5 – Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde suya getirilen kota nedeniyle susuz kalmanın yanında sağlık sorunlarının arttığıyla ilgili bilginiz var mıdır? Söz konusu iddialar nedeniyle sorumlular hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?
6 – Günlük hayatın vazgeçilmesi olan suyun kullanımına yönelik kota uygulamasıyla amaçlanan nedir?