Halkların Demokratik Partisi (HDP) Engelliler Komisyonu, "Herkes İçin Adalet" kampanyası kapsamında engellilere yönelik ayrımcılık içeren dilsel alışkanlıkları tespit etmek amacıyla, “Engellilere Yönelik Ayrımcı Tabirleri Tespit Etme Araştırması” başlattı. Bu çalışmayla engellilere yönelik bilinçli ya da bilinçsiz olarak kullanılan ayrımcı tabirlerin tespiti, azaltılması ve süreç içerisinde yok edilmesi hedefleniyor. Partinin Engelliler Komisyonu Eşsözcüleri Hatice Betül Çelebi ve Musa Piroğlu imzasıyla startı verilen çalışma için bir anket formu düzenlendi. Destek vermek isteyenler,  çalışmaya ulaşabilir.

FARKINDALIK YARATMAK 

Salim ve Enes Güran’ın telefonlarından silinen mesajlara ulaşıldı Salim ve Enes Güran’ın telefonlarından silinen mesajlara ulaşıldı

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan HDP Engelliler Komisyonu Eş Sözcüleri Hatice Betül Çelebi ile Musa Piroğlu, “Bu kapsamda engellilere yönelik ayrımcı tabirleri tespit edebilmek ve konu hakkında farkındalık yaratmak ve uzun vadede bu ayrımcılık suçlarını azaltmak amacıyla bir çalışma başlatıyoruz” dedi.

Açıklamanın devamında şu bilgilere yer verildi: “Her kültürde, ayrımcılık ve ötekileştirme içeren söylem, tabir, söz, deyim, kelime, vecize gibi bazı dilsel alışkanlıklar vardır. İnsanların büyük bir bölümünün bilinçli ya da bilinçsiz olarak kullandığı bu ayrımcı sözler birçok kişiyi rencide edebilir. Kullandığımız tabir, karşımızdaki kişinin özgüvenini zedeleyip yaşadığı ayrımcılık ve ötekileştirme durumunu pekiştiriyorsa, yaptığımız adaletsizlik ve haksızlıktır.

AYRIMCI TABİRLERİN TESPİTİ 

Maalesef bizim toplumumuzda da engellilere yönelik ayrımcılık içeren dilsel alışkanlıklar çoğu zaman farkında olunmadan, bazen de bile isteye kullanılmaktadır. Bu nedenle #EngellilerİçinAdalet çağrısını dilden başlatmak istiyoruz. Bu ayrımcı tabirlerin kullanımının azaltılmasını ve süreç içerisinde yok edilmesini umuyoruz. Bu kapsamda engellilere yönelik ayrımcı tabirleri tespit edebilmek ve konu hakkında farkındalık yaratmak ve uzun vadede bu ayrımcılık suçlarını azaltmak amacıyla bir çalışma başlatıyoruz. En fazla 3-5 dakikanızı alabilecek anketimize katılarak siz de bu ayrımcı tabirlerin tespitine ve önlenmesine katkı sunabilirsiniz. Araştırmamıza katılan ve engellilere yönelik ayrımcı tabirlerin tespitine katkı sunan herkese teşekkür ederiz. Başta engelliler olmak üzere tüm yurttaşlara ayrımcılık olmayan bir ‘adalet toplumu’ diliyoruz.”