Yüz binlerce genç alkol ve uyuşturucu bağımlılığı için AMATEM kapısında sıra bekliyor. Sağlık Bakanlığı 2024 yılı bütçe teklifinde ise Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) kapasitesi için yalnızca yüzde 1.4 oranında artış öngörüldü.

Önümüzdeki yıl için bağımlılıkla mücadele bütçesine 3 milyar 373 milyon TL ayrıldı. 2022 yılında 135 olan toplam AMATEM ve ÇEMATEM sayısının sonunda 138’e ulaşması bekleniyor. Önümüzdeki yıl için öngörülen artış sadece 3, buna karşın bakanlık geçen yıllarda bağımlılıkla mücadele için ayrılan bütçenin büyük bir kısmını kullanmamıştı.

AMATEM sayısı ile yatak kapasite sayılarının yıllardır hemen hemen hiç artırılmadığını vurgulayan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Ülkemizde uyuşturucu kullanımı her yıl artarken, iktidar her alanda olduğu gibi bu sorunla ilgili de verileri gizleme çabası içerisine giriyor. İktidar ne kadar gizlemeye çalışsa da yakalanan uyuşturucu miktarlarındaki artışlar, gerçeği gözler önüne sererken bir yandan da yüz binlerce genç AMATEM kapılarında tedavi sırası beklemek zorunda kalıyor. 2024 yılı bütçesine baktığımızda da AMATEM ve ÇEMATEM kapasitesinin artırılmadığını görüyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığının uyuşturucu ile mücadele ediyormuş gibi yaptığını söyleyen Emir, “Biliyoruz ki kapasite artırılsa, yatarak tedavi gören kişi sayısı da artacak. ‘Modern hastane’ sloganıyla otel görünümlü hastaneler inşa ettirerek müteahhitleri zenginleştiren iktidarın esas olarak bağımlılık sorununa eğilmesi gerekiyor” çağrısında bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)