Diyarbakır eski İl Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşçıer’in müştekiler arasında bulunduğu, Diyarbakır Öğretmenevi’nde yapılan 250 milyon TL’lik yolsuzlukla ilgili Eğitim Bir-Sen eski Diyarbakır İl Başkanı ve Öğretmenevi Müdürü Yunus Memiş’in de aralarında yer aldığı 20 sanığın yargılandığı dava, Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmaya Memiş ve diğer bazı sanıklar avukatları ile birlikte katıldı.
Görülen yargılamada, bir önceki duruşmada tüm sanıkların üzerine atılı suçlardan cezalandırılması yönünde mütalaa veren savcının tayini nedeniyle başka bir savcı görevlendirildi.
Tayin edilen yeni savcı, mahkeme heyetinden mütalaasını hazırlamak için dosyanın kendisine tevdii edilmesini istedi.
Sanık avukatları da dosyadaki eksikliklerin giderilmesini talep ederken, sanıklardan Yunus Memiş davanın uzun sürmesi nedeniyle “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavları”na giremediği, bu yüzden görevinde yükselemediğini belirterek, davanın bir an önce sonuçlandırılmasını istedi.
Sanıklardan Öğretmenevi’nin Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı olan Mustafa Yaşar’ın ölümü nedeniyle hakkındaki dosyanın düşürülmesine karar veren mahkeme, mütalaasını hazırlamak üzere dosyanın savcıya gönderilmesine karar vererek, duruşmayı 23 Eylül’e erteledi.
BİR ÖNCEKİ MÜTALAADA KİMLERE NE CEZA İSTENMİŞTİ
Tayin edilen savcının hazırladığı mütalaada, davanın birinci dereceden şüphelisi Mumur Sen ve Eğitim Bir-Sen Diyarbakır İl Başkanı ve Öğretmenevi Müdürü Yunus Memiş’in 11 suçtan hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. Mütalaada, Memiş’in; “mal varlığını aklama”, “haksız mal edinme, mal kaçırma veya gizleme”, “kişiler arasındaki konuşmaların kaydedilmesi suretiyle hukuka aykırı olarak ifşası”, “zimmet”, “özel belgede sahtecilik”, “resmi belgede sahtecilik”, “kamu kurum ve kuruluşlarını zararına dolandırıcılık”, “ihaleye fesat karıştırma”, “rüşvet alma”, “rüşvet verme” olmak üzere toplam 11 ayrı suçtan 85 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.
Sanıklardan Öğretmenevi Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı Baver Sungur ve Öğretmenevi görevlisi Zülküf Memiş’in “ihaleye fesat karıştırmak” ve “rüşvet almak”tan 26 yıla kadar,
Müdür Yardımcısı Berrin Aksu’nun “ihaleye fesat karıştırmak” ve “zimmet” suçundan 19 yıla kadar,
PROF.DR. ÇELEN’E 7 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, Eğil Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli öğretmen Asım Kaya ve iş insanları Mehmet Aydın, Şeyhmus Mete hakkında “ihaleye fesat karıştırmak”tan 7 yıla kadar,
İhale Komisyonu üyeleri Sertaç Kurşunlukaya ve Tülin Aydas’ın “ihaleye fesat karıştırmak”, “rüşvet almak”, “rüşvet vermek” suçlarından 31 yıla kadar, iş insanları Ahmet Güneş, Hüseyin Güneş, Muzaffer Güneş’in “ihaleye fesat karıştırmak”, “rüşvet vermek” suçlarından 21 yıla kadar, iş insanları Remzi Sürek, Nihat Güneş’in “ihaleye fesat karıştırmak”tan 7 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları istenmişti.
EBEDİNOĞLU’NA 5 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Suçlamaların hedefindeki Memiş’in ortağı olduğu Yusuf Vural’ın “kamu kurumlarını zararına dolandırıcılık”tan 5 yıla kadar, Öğretmenevi görevlisi Ela Balyan’a “görevi kötüye kullanmak”tan 2 yıla kadar hapis cezası talep edildiği mütalaada, sanıklardan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu’nun ise “resmi belgede sahtecilik”ten 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edilmişti.
İhale Komisyonu Başkanı Mustafa Yaşar’ın ölümü nedeniyle onun hakkındaki suçlamaların düşürülmesi istenen mütalaada, Mustafa Engin ve Celil Engin’in adlı kuyumcuların Memiş’in “yolsuzluktan elde ettiği parayı satın alma, kabul etme, bulundurma veya kullanma suçunu” işledikleri ifade edildi.(MA)