HABER MERKEZİ-Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayabilen ve binlerce insanın geçim kaynağı olan İnci Kefali balığının avlanma yasağı kalkmasıyla birlikte Van Gölü’nde balık bereketi yaşanıyor. Bu yıl, önceki yıllara göre daha fazla balık olması herkesin yüzünü güldürdü. Balık bereketi nedeniyle fiyatlar da düşmeye başladı.İnci Kefali’nin göçü 21 Mart Newroz gününde başlamasına rağmen avlanma yasağı 15 Nisan- 15 Temmuz arasında uygulanıyor. Avlanma yasağı boyunca milyonlarca balık, akarsu ve derelere yumurtalarını bırakmak için göç ediyor.

Özellikle Erciş'te bulunan Deliçay, Zilan Deresi; Muradiye’de bulunan Bendimahi Deresi, İnci Kefali balığının üreme yerlerinin başında geliyor. Bu göç döneminde avlanmaya yasak olmasına rağmen tonlarca balık kaçak şekilde avlanıyor. İnci Kefali balığının yumurtalarının bıraktığı bu derelere birçok HES ve baraj inşa edildi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, İnci Kefali halkın sofrasının vazgeçilmezi oldu. Onlarca esnaf, Van balığını satarak geçimini sağlarken, yüzlerce kişi ise el arabaları üzerinde satıyor. Ucuz ve taze olduğu için yurttaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

YURTTAŞLARIN DUYARLILIĞI, BALIK BEREKETİNİ ARTIRDI

Endemik bir balık türü olan İnci Kefali balığı, avlanma yasağı boyunca yurttaşlar, bazı kişiler tarafından kaçak avlanan balıkları almadı. Yurttaşların gösterdiği duyarlılık nedeniyle, Van Gölü tarihinin en bereketli yıllarını yaşıyor. Van Gölü’nde bol balık olması fiyatlara da yansıdı. Bu yıl balık fiyatı 2 liradan satılmaya başlandı. Van’da 10 bin kişi İnci Kefali balığıyla geçimini sağlıyor. Van ile birlikte Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Patnos, Doğubayazıt ilçeleri ile Ağrı, Hakkari, Muş illerinde yaklaşık 30 bin kişi İnci Kefali balığıyla geçimini sağlıyor. Van Gölü, İnci Kefali balığı ile bölgede’da insanların en çok istihdam sağladığı doğal bir fabrika. Bu özelliği nedeniyle yurttaşlar ve balıkçılar daha çok duyarlı olmaya başladı.

Van Büyükşehir Belediyesi’nden kırsalda karla mücadele çalışması Van Büyükşehir Belediyesi’nden kırsalda karla mücadele çalışması

30 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Van halkının bu yıl İnci Kefali balığına sahip çıktığını belirten Van Gölü Balıkçılar Kooperatif Başkanı Übeydullah Demir, tüm bölgede 30 bin insanın İnci Kefali balığından geçimini sağladığını söyledi. Bir dönem bölgenin tüm dağlarının orman olduğunu ve sahip çıkılmadığı için yok olduğunu dile getiren Demir, "Erek Dağı, Süphan Dağı, Hakkari dağları, kısacası tüm dağlarımız ormandı. O gün sahip çıkamadığımız için bu değerlerimiz yok oldu. Van Gölü ve içinde yaşayan İnci Kefali de bir değerimizdir. Biz ormanlarımızı kaybettik ama bugün gölümüze ve balığımıza sahip çıktık. Bunu bugün başaran halkımızdır.

Halkımız balığına her zamankinden daha fazla duyarlılık gösterdi. Van Gölü, artık balık kaynıyor. Hem binlerce insanımız bundan geçimini sağlıyor, hem de yurttaşlarımız taze balık yeme imkanı buluyor. Sadece Van’da 10 bin kişi balıkla geçimini sağlıyor. Biz Van Gölü Balıkçılar Kooperatif olarak günde 2 ton balık avlıyoruz. Avladığımız balıkların bir kısmını Van’da satarken, geri kalanları ise Ağrı, Muş, Hakkari, Diyarbakır ve daha birçok yere gönderiyoruz. Bu yıl balığımıza sahip çıktık. Bundan sonra da sahip çıkarak gelecek kuşaklara aktarmalıyız” dedi.(HABER MERKEZİ)