Van’da doğayla iç içe yaşayan kadınlar üretmeye devam ediyor. Van merkezde az sayıda kalan bahçelerde yetişen meyveler ailelerin geçim kaynağı oluyor. Vanlı kadınlar bahçelerde bulunan ağaçlarda topladıkları meyveleri yazın, kış aylarına yemek için kuruturken, fazla kalan meyveleri de satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Van bir dönem yeşilliği ve meyve bahçeleriyle, doğayla bütünleşen bir şehirdi. Van halkı tüm meyve ve sebzelerini kendileri üretirdi. Vanlı kadınlar bahçelerinde yetiştirdikleri meyve ve sebzeleri, bir kısmını kendileri için saklarken bir kısmını komşularına ve akrabalarına dağıtırdı.

Van’ın bağ ve bahçelerinin tarihi 3 bin yıl öncesine, Urartulara kadar gider. Urartular Van ve ilçelerine diktikleri bahçeleriyle tüm dünyaya örnek bir şehir kurmuşlardı. 3 bin yıl önce bir medeniyet kuran Urartular, doğaya ve yaşama büyük önem verirdi. 

Van’da kış hazırlıklarına kayısı toplayarak başlayan kadınlar, çekirdeklerinden ayırdıkları kayısıların bir kısmını pestil, bir kısmını reçel ve hoşaf olarak kullanmak üzere stokluyor. Ekonomik krize dikkat çeken kadınlar, “Bu hazırlıklar en azından yaşanan krizden bir nebzede olsa bizi kurtaracak” dedi. 

Serhat bölgesindeki kadınlar, uzun ve sert geçen kış mevsiminin hazırlıkları için kolları sıvadı. Van’ın Edremit ilçesine bağlı Kurubaş Mahallesi’ndeki kadınlar da kışın reçel, pestil ve hoşaf olarak tüketilen bahçelerindeki kayısıları topluyor. 

'Günde en az 5 kayısı tüketilmeli'

Güneşin yakıcı sıcaklığından korunmak için ya sabah saatlerinde ya da güneş battıktan sonra mahalledeki kadınlarla birlikte işe koyulduklarını belirten Saniye Pulat, kayısı deyip geçilmemek gerektiğini kaydetti. 

Van Büyükşehir Belediyesi’nden kırsalda karla mücadele çalışması Van Büyükşehir Belediyesi’nden kırsalda karla mücadele çalışması

Saniye, "Bahçemizdeki meyveleri olabildiğince doğal halini bozmamak için ilaçlamıyoruz. Piyasadaki kayısılara oranla bahçemizde yetişen kayısının boyutu daha küçük ama tadı daha güzel. Bu yüzden bizler bahçemizden kolektif bir şekilde topladığımız kayısıdan reçel, pestil, hoşaf yapıyoruz. Ayrıca birçok yemeğin içine güvenilir bir şekilde koyuyoruz" dedi. 

Saniye ayrıca, hazımsızlık sorunu olan her insanın günde en az 5 kayısı tüketilmesi gerektiğini vurguladı.  

'Bu gün bize yarın komşuya'

Kayısıları imece usulü topladıklarını ve bu dayanışmadan mutlu olduklarını dile getiren Esmer Kumli ise, "Bugün ben komşuma yardıma geldim, yarın da komşum bana yardım edecek. Geçmişten bu yana bütün ağır işlerimizi hep beraber yaptık. Birlikte çalışmak hem eğlenceli, hem de iş yükünü hafifletip daha erken bitirmemize vesile oluyor. Bundan kaynaklı da yaptığımız her iş bereketli oluyor" ifadelerini kullandı.  

'Ekonomik krize karşı bahçemizdeki ürünü değerlendirelim'

Her kadının kendi bahçesinde yetişen doğal meyve ve sebze ile kış hazırlığını yapması gerektiğini söyleyen Esmer, şöyle dedi: "Ekonomik krizden kaynaklı çok rahat erişilebilen soğan, patates fiyatlarının uçtuğunu unutmayalım. Ekonomik krize karşı bahçemizdeki ürünleri değerlendirelim. Kış için yaptığımız tüm hazırlıklar en azından yaşanan krizden bir nebzede olsa bizi kurtaracaktır." jinnews/HABER MERKEZİ