Koronavirüssalgını nedeniyle yeni eğitim ve öğretim yılının ne zaman başlayacağına dair dün akşam bilgilendirme toplantısı düzenleyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Eğitimde asıl yük öğretmenin maaşıyla ilgilidir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesine bakarsanız, yatırım bütçesinin çok çok küçük olduğunu görürsünüz. Neye göre; personel maaşına göre… Bu tüm okullar için böyledir. Yani asıl yük kira varsa kirada ve öğretmen maaşındadır. Geri kalan yük, vergi yüküdür ve elektrik su parasıdır. Eğer vergi yükü devam ederse, eğer maaş devam ederse, büyük ihtimal bizim masraflarımız da büyük bir azalma olmaz” sözleri kısa sürede sosyal medyanın gündemine oturdu.

Öğretmen maaşlarıyla ilgili sözlerine tepki gösteren sosyal medya kullanıcıları, Bakan Ziya Selçuk’u #ZiyaSelçukİstifa hashtagıyla istifaya çağırdı.

Öğretmen maaşları yoksulluk sınırı altında

Türk-İş’in 2020 Mayıs ayı araştırmasına göre, yoksulluk sınırı 10 bin 402 liraya yükseldi. Öğretmen maaşları ise işe başlama derecesine göre değişirken, 3 bin – 5 bin TL arasında değişerek yoksulluk sınırının altında kaldı.

Diyanet bütçesi 8 bakanlığı geride bıraktı

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Nedir? Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Nedir?

Öte yandan, Selçuk’ın öğretmen maaşlarını yük olarak görmesi, diğer bakanlıkların bütçe ve ödeneklerini tekrar gündeme getirdi.

2020 Yılı Bütçesi’ne göre Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi 2019 yılına göre 1.1 milyar TL arttı. Böylece diyanet, bütçe büyüklüğüne göre yapılan sıralamada, 16 bakanlıktan sekizinin bütçesini geride bıraktı.

Üç yıl için 37 milyar TL

Ek ödenek talebiyle de dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanlığı’na 2020 yılı için 11.5 milyar TL, 2021 yılı için 12.3 milyar TL ve 2022 yılı için 13.1 milyar TL ödenek verilmesi öngörülerek, Diyanet’e üç yıl için yaklaşık 37 milyar TL ödenek ayrıldı.

En yüksek pay Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda

Türkiye’nin 2020 yılı bütçesinden en fazla pay alacak kamu idaresi, yaklaşık 468,3 milyar lira ödenekle Hazine ve Maliye Bakanlığı oldu.