Van'da Korucunun avukatından tecavüz suçunu meşrulaştıran savunma Van'da Korucunun avukatından tecavüz suçunu meşrulaştıran savunma

 Van’ın Başkale ilçesinde çıkan çatışmada bir HPG gerillasının yaşamını yitirmesi üzerine ilçe halkı ile polis arasında dün gün boyu çatışmalar sürdü. Polis saldırısı sonucunda aralarında belediye eşbaşkanları ve gazetecilerin de bulunduğu onlarca kişi yaralandı.Polis dünkü saldırılarında en son kullanım tarihi 2011 olan gaz bombaları kullandı.

Van’ın Başkale ilçesinde çıkan çatışmada bir HPG gerillasının yaşamını yitirmesi, ilçe halkının büyük bir öfkesine sebep oldu. Dün ilçe halkı gerilla cenazesinin götürüldüğü devlet hastanesi önünde bekleyişini sürdürürken, esnaf da kepenk açmadı. Başkale polis ve asker ablukasına alınırken, Van-Başkale yolu özel harekat timleri ve polis tarafından tutuldu. İlçe merkezinde ise barikat kuran polis ve halk arasında çatışma çıktı.

Polis ise halkın direnişi bastırmak için plastik mermi, gaz bombası, biber gazı ve tazyikli su kullandı. Telsizden sürekli ‘kamu kurumlarını koruyun’ talimatı alan polis, Başkale Belediyesi’ne saldırdı, gaz bombası attı.

Polisin saldırıları sırasında Van Büyükşehir Belediye ve ilçe belediye eşbaşkanları, BDP Van İl Başkanı Musa İtah, HDP Van il yöneticileri belediye binasında saatlerce mahsur kaldı. İsabet ettiğinde insanları öldürmeye kadar götüren gaz bombalarında yeni bir taktik uygulayan polis, bu kez de tarihi geçmiş gaz bombaları kullandı. Gazların son kullanma tarihinin 2011 olduğu ortaya çıktı.

Uzmanlar geçmişte de polisin tarihi geçmiş gaz bombaları kullanmalarına ilişkin uyarmıştı.  İnsan sağlığını zaten tehdit eden gaz bombalarının, böylesi kullanımının çevreye büyük zarar verdiğine de dikkat çekmişti.