Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eğitim Politikaları, Spor, Kültür ve Sanat Komisyonu, Kürt bilge ve şair Cegerxwîn’in ölümünün 36’ncı yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yayımladı. Komisyon Eş Sözcüleri Sevtap Akdağ Karahalı ve Ender Öndeş imzasıyla yapılan açıklamada, “Kürtçe şiirin büyük ustası, 20’inci yüzyıl Kürt aydınlanmasının önemli isimlerinden biri olan, Kürt dili ve kültürünün emektarı, şair, yazar Cegerxwîn’in ölümünün üzerinden 36 yıl geçti. Kürt toplumunun kolektif hafızasında saygın bir yer edinmiş, Kürt dili ve kültürü araştırmalarına ilham kaynağı olmuş, modern Kürt şiirinin temsilcilerinden biri olan Cegerxwîn’i 36’ıncı ölüm yıldönümünde rahmet, saygı ve minnetle anıyoruz” denildi.
SÜRGÜNLÜK TARİHİ
Cegerxwîn’in hayat hikayesinin Kürt halkının baskı, toplumsal eşitsizlikler ve sürgünlük tarihinin bir parçası olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Mardin’den Stockholm’e, Bağdat’tan Lübnan’a, Rojava’dan Başûr’a uzanan bu sürgünlük tarihi, Cegerxwîn’in hem edebi hem siyasi hem de entelektüel çalışmalarının önemli bir parçasını oluşturmuştur. Kürt halkının maruz kaldığı siyasal baskılar, inkar ve asimilasyon politikalarının yanı sıra, toplum içindeki eşitsizlikler, yoksulluk, ağa ve köylü ilişkilerinin yarattığı sömürü çarkı ve vatan teması, Cegerxwîn’in şiir ve eserlerinde işlenmiş; toplumcu, barışçıl ve özgürlükçü emekçi dostu karakterini şekillendirmiştir. Savaş ve çatışmalara karşı barışçıl tutumu ise siyasi karakterinin önemli bir parçasıdır” diye belirtildi.
ADININ VERİLDİĞİ KURUMLAR KAPATILDI
Cegerxwîn adının verildiği kurumların kayyımlar tarafından kapatıldığı anımsatılan açıklamanın devamında, şunlar kaydedildi: “Cegerxwîn, Kürt toplumunun kolektif hafızasında saygın yer edinmiş bir karakter olarak, Kürt diline ve Kürt halkına düşman politikaların hedefi olmuştur. Özellikle son 4 yılda atanan kayyımların düşmanca politikalarının hedefi olan Cegerxwîn’in adının verildiği kurumlar kapatılmış, cadde ve sokak isimleri değiştirilmiş, parklar kapatılmıştır. Kürt dili ve Kürt edebiyatının önemli sacayaklarından biri olan Cegerxwîn’e yönelik bu saldırılar, iktidarın ve kayyımların Kürt toplumunun tarihsel ve kültürel hafızasına ve Kürt halkının varlığına yönelik bakışını yansıtmaktadır. Yüzyıllardır devam eden kültür ve dil kırımı siyasetine karşı şiirleri, siyasi ve entelektüel mücadelesiyle cevap vermiş Cegerxwîn şahsında, Kürt dili ve edebiyatına emek veren bütün şahsiyetleri saygıyla anıyoruz.”