HABER: Erhan AKBAŞ - İdris YILMAZ/ GAZETE YAŞAM

Van’ın Erciş ilçesinde yıllardır lahana ürettiklerini ifade eden çiftçiler, bu yıl Erciş Belediyesi Kayyımının keyfi uygulaması nedeni ile zararla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Daha önce Erciş Sebze hali pazarında lahana sattıklarını dile getiren çiftçiler, bu yıl kayyımın talimatı ile Seyit Muhammet Mezarlığı yanına alındıklarını belirterek, bulundukları yerde insan akımının olmaması nedeni ile satış yapamadıklarından yakındı. Yaklaşan kış mevsimi nedeni ile buzlanma oluşmadan ürünlerini satmak zorunda kaldıklarını fakat mevcut koşullarda satışlarının önünün kesildiğini kaydeden çiftçiler, bu yıl emekle ürettikleri ürünlerini çöpe atmaktan başka çarelerinin kalamadığını belirtti.

‘Sahipsiz olduğumuz için bu haldeyiz’

Bütün sermayesini aylardır üretmek istedikleri lahanalara yatırdıklarını ifade eden Önder Yeğin, “Kış geldi ürünlerimizi tüketemiyoruz. Bunun sebebi ise yıllardır kullandığımız Pazar alanından buraya getirilmemizdir” dedi. Yeğin, Tarım Bakan’ına seslenerek,  “sahipsiz olduğumuz için bizler bu durumdayız. Çiftçinin sahibi olsaydı bizler bu durumda olmazdık. İhracatın önü açılmıyor, destek alamıyoruz kendi imkânlarımızla ayakta durmak istiyoruz burada da keyfi uygulamalara maruz bırakılıyoruz” ifadesinde bulunarak, kendilerine yeni Pazar alanı olarak gösterilen alanda belediyenin hiçbir çalışması olmadığını aktardı.

Yeğin, “Burada ne bir tuvaletimiz var, neden bir kahvemiz. Aynı zamanda buraya kimse uğramıyor. Bu nedenden bizlerde ürünlerimizi satamıyoruz.  Havalar soğudu, bu gün yarın don oluşacak. Ürünlerimiz donarsa satamayız elimizde kalır. Borçlarımızı nasıl öderiz, kışın ne yaparız bilmiyoruz. Kayyım bizi adeta cezalandırıyor. Yetkililere çağrımdır sesimizi duyun, çaresizliğimizi duyun”

‘Yer başkasının belediye bizden işgaliye ücreti alıyor’

Belediyenin bulundukları yerde hiçbir ön hazırlık yapmadan kendilerinden kişi başı günlük 10.00 TL aldığını ifade eden Yeğin, “Burası belediyeye ait değil. Başkasına ait buna rağmen belediye bizden ücret alamaz. Bu haksızlıktır”

Zilan Katliamı'nın üzerinden 94 yıl geçti Zilan Katliamı'nın üzerinden 94 yıl geçti

‘Torpilli olanlar pazar alanında biz ise buradayız’

Kayyıma yakınlığı ve belediyede torpilleri olanların Erciş sebze halinde kaldıklarını kendilerinin ise Erciş Seyid Muhammet Mezarlığı sokağa sürüklendiklerini ifade eden Necdet Şengül, ”Bu yıl belediyenin bize yaptığı bu haksızlık nedeni ile mal satamıyoruz. Tüketici yerimizi bilmiyor. İnsanların uğramadığı bilmediği bir yere atıldık. Bizi buraya atanlar sebze halinde kendi adamlarına bir şey demiyor. Orda o adamlar gelip bizden lahanayı ölü fiyata alıp götürüp orada sattırıyor” dedi.  

Zabıta müdürü ayırım yapıyor

Erciş Belediyesi zabıta Müdürün kendilerinin Erciş Sebze Hali Pazarına girilmesini yasakladığını ifade eden Emre Dursun ise, “Zabıta müdürü adaletli davranmıyor. Bize Pazar alanına girmek yasak diyor, fakat kendi adamlarına ise göz yumuyor. Bu memlekette birşeyler yapmak için ille de torpil mi olması gerek. Yıllardır çiftçilik yapıyorum böyle bir şey görmedim. Yetkililere ricamız bize bir çözüm bulmasıdır. Zamanımız az kaldı bizler elimizdeki lahanaları satamazsak, çoluk çocuk perişan olacağız”

‘Satamıyoruz’

Yıllardır çifçilik yaptığını ve geçimini çiftçilikten sağladığını ifade eden Yavuz Dursun ise, “ Biz bu ıssız yere getirdiler, ne bir tuvalet yaptılar, nede barınacağımız bir yer. Kendi adamları günde bir iki traktör lahana satarken biz 2 lahana bile satamıyoruz. Bu haksızlık değil de nedir. Ben birkaç gün içinde lahanalarımı satamazsam perişan olurum. Borçlarımı ödeyemem, çiftçiye olan yaklaşım ve destek anlayışı bu mudur? Eğer bu memlekette adalet varsa bizim çaresizliğimizi duyar” dedi.

‘Zabıta Müdürü iddiaları red etti’

Çiftçilerin iddiası özerine telefonla aradığımız Erciş Belediyesi Zabıta Müdürü Tarık Fatih, sebze halinde başta manavlar olmak üzere kimseye lahana sattırmadıklarını ifade etti. Çevre manavlardan ve sebze halinde kameralarımıza yansıyan Lahana görüntüleri  ise dikkat çekti.