Van’da 23 Ekim 2011 tarihinde yaşanan ve 604 kişinin yaşamını yitirmesine, yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan depremin üzerinden 6 yıl geçti. Depremden en fazla zarar gören ilçe olan Erciş’te yüzlerce bina yıkıldı, binlerce yapı hasar gördü. Aradan geçen zamana ve verilen sözlere rağmen kentte yaşanan depremin izleri hala ilk günkü gibi duruyor. 

Depremin ardından evleri yıkılan binlerce kişi soğuk kış mevsimini yağmur ve karın altında devletin verdiği yazlık çadırlarda geçirmek zorunda kaldı. Depremden kurtulan birçok çocuk da havadan kaynaklı soğuk algınlığının yol açtığı üst solumum yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. Büyük kısmı yerle bir olan ilçeye depremin ardından ilk 24 saat arama kurtarma ekibi dahi gönderilmedi. Çok sayıda yurttaş dönemin Barış Demokrasi Partili (BDP) Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve çevre belediyelerinin gönderdiği yardım ekiplerinin müdahalesi sonrası yaşama tutundu.

ISRARLARA RAĞMEN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMEDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) bilinçsiz kurtarma yönetimi onlarca kişinin yaşamına mal oldu. İlçeye bağlı köylerde yerle bir olan kerpiç evlerin altında kalan yurttaşlar yaşamını yitirdi. Sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin tüm çağrılarına rağmen Van ve Erciş “Afet bölgesi” ilan edilmedi. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, “Erciş’i afet bölgesi ilan edersek buraya gelen paraların kimlerin cebine gireceğini tahmin ediyor musunuz?” diyerek talepleri ret etti. Erdoğan’ın bu sözleri üzerinden 6 yıl geçerken, dönemin AKP’li Erciş Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) arasında imzalanan sözleşme ile ilçe “Kentsel dönüşüm” adı altında rant alanına çevrildi. 6 yıldır süren çalışmaların bir türlü bitmediği ilçede “Kentsel dönüşümün” tüm rantı TOKİ'ye aktı. İlçede depremin açtığı yaraların sarılması için yapıldığı ifade edilen TOKİ konutlarının yapım ihalesi AKP'ye yakın isimlere verilirken, ilçe esnafından bir çivi bile alınmadan tamamlanan konutlar da depremzedelere normal fiyatının 2 katına satıldı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL RANTSAL DÖNÜŞÜM

Dönemin Belediye Meclis Üyesi olan ve “Kentsel dönüşümün rantsal dönüşüm” olduğunu söyleyerek, o dönem çeşitli eylemler yapan Güven Çalık, 23 Ekim depreminin birilerinin ekmeğine yağ sürdüğünü söyledi. Çalık, "Baktılar ki burada ses ve seda yok devam ettiler. Memleketimizi parçaladılar. Erciş'te bine yakın konut ihtiyacı vardı ama TOKİ 5 bin konut yaptı. Peki TOKİ neden bu kadar konut yaptı? Çünkü Erciş üzerinden bir rant amaçlanıyordu ve bu başarıldı. Bu nedenle TOKİ bu kadar konutu inşa etti" dedi. 

'ARSAYI HALKTAN 20 BİN TL'YE ALIP, HALKA 50 BİN TL'YE SATTILAR'

Erciş Belediyesi, 13 yıldır ödenmeyen deprem tazminatlarını ödemeye başladı Erciş Belediyesi, 13 yıldır ödenmeyen deprem tazminatlarını ödemeye başladı

Erciş'te halkın arsasını 20 bin TL'ye alan TOKİ'nin aynı arsayı kat mülkiyeti karşılığında 50 bin TL'ye sattığını söyleyen Çalık, halkın bu şekilde mağdur, birilerinin ise zenginleştiğini belirtti. Erciş'te hala bir deprem riskinin olduğuna dikkat çeken Çalık, önlem alınmadığı takdirde küçük bir depremde bile Erciş halkının büyük bir zarar göreceğini ifade etti. Yıkılması gereken ağır hasarlı birçok binaya “güçlendirme” raporunun verildiğini aktaran Çalık, bunun insanların hayatını hiçe sayan bir durum olduğunu söyledi.




Kaynak: Mezopotamya Ajansı