İran, Suriye,Irak ve Kürtler konusunda bir çok insan kendi görüşlerini dile getirdiler. Sizlerden riçam azda aşağıda belirteceğim gönlden bakınız.
Huzurlu ve modern çorafyamız son 100-200 bir çok değişikliğe uğradı ve bir çok "Parsellenmiş" ülkeler ortaya çıktı. Bu süreçte bir çok suçsuz insanın hayatına da mal oldu ve olmaya da devam etmekte. Temennim yüce Allah'tan acıların son bulmalıdır.
Bu coğrafya'nın bir ferdi olarak dolayısıyla İran, İrak ve Suriye'de akrabası olanlardanım. Bizim aile olarak guneydeki akrabalarımız ile görüşmelerimiz en son "Geliyı Zilan" katliamından sonra kesildi.

Bu bölgedeki çok Kürt kardeşimize tercumanlık ettim ve En çok etkileyenler de suriye'li kardeşlerimiz idi. Hiç birisinin kimliği bile yoktu. Yer sahibi olmak için bile dostbolduğun bir arab kardeşinin üzerine tapuyu yaptırarark sahip oluyorlar ve bazen en ufak olayda mansulu bile elinden alına biliniyor vs vs... Müvekkillerin yaşadıklarını dinledikce etkilenmemek elden değildi.

Suriye'de bize anlatılan baharda (!) kürtler hep dışarıda kalmaya çalıştılar lakin buna ancak 1,5 yıl dayanabildiler. Son günlerde sosyal medyada bazı videolar geziyor ki gazeteciler tarafından değilde bizzat köylüler tarafından çekilmiş videolar var ki dehşet. Rojaava belgeseli'nide izledim ki bu belgesel 2012 yılı yapımı olup oraları tanımak için azda olsa yardımı olmaktadır.

Evet biliyorum hükümetimiz az kontrol altında çünkü derin devleti ve kendini milletten üstün sayanları temizlemek öyle 10 yılda yapılaçak bir iş değil ve daha çok zamana ihtiyaçı vardır. Ama en azında ağırlığını az kullanmalı idi. Şuan uzak doğudan Fas'a kadar ki çoğrafyadaki bir çok insan dönüp bize bakıyor ve bizden bir şeyler bekliyor ki ben bunu bizzat bu bahsedilen çoğrafyanın insanlarından da duymaktayım. Bahsettiği uçuşa yasak uygulaması için daha çok ağırlığını kullanmalı ki Libya'da bunu yapmıştı.
Bu süreçte Türkiye'nin Suriye-Irak ve İran kürtleri ile birlik olabilmesi ülke için daha mankul olanıdır. Dün köylunun eşek sırtında getirdiği iki bidon akaryakıtı tehdit olarak algılayanlar bu günde Esad'tan kalma hurda tankların üzerindeki kürtleri hukumete tehdit olarak aktarıyor.
Türk cumhuriyetlerine giden köprü olan dağlık Karabağ dün bilinçli olarak Ermenistan'a verip kapatanlar bügünde Irak'ı altın tepsi ile İran'a sundular şimdide Suriye'yi de onlara teslim edip Türkiye'nin sünni dunyası ile bağlantısını kesmek istiyor. Ve ayrıca bu demektir ki bu iki köprü kapanınca dolayısıyla ülkenin enerji bağımlılığı Rusya ve İran'a bağlı da kalacak. Unutulmasın mevcut enerji ithalı Rusya ve İran'dan almaktayız. Oysa kürtler ile birlik olmak hem enerji bağımlığını onlardan kurtarmak demek, hep türki ve hemde sünni dunyası ile köprümüz kapatılmaz demek...

Duşunun dün özerk ilan edilen Nahçıvan ve dağlık Karabağ verilmeseydi Azerbaycan komşumuz idi. Ve Buda demektir ki biz doğal gazimizi Rusya veya İran'dan almiyacaktik. Ve en önemlisi ise Azerbaycan'dan Kazakistan'a kadar olan kardeşlerimizin enerjisine ulaşacaktık ve hatta İngiliz-Amerikan-Alman ve kuklaları Rusya yerine biz satacaktık Avrupa'ya.

İran'dan Suriye'ye olan "Şii Birliği'de" bizim sünni dunyasına ulaşmamıza buyuk bir duvar olacaktır.
Şimdi suriyeli kürt lider Salih Müslüm Türkiye'ye gelmesi ve yüzünü telaviv yerine Ankara'ya çevirmesi Dogru bir karar ve ülke bundan yararlanmalı. Ki ülke için de kaçınılmaz bir fırsattır. Şahsi kanaatimce Türkiye ile Kürtlerin birlikte kardeşce hareket etmesi kurtuluş olur bu coğrafya için. Yoksa vahim hadiseler olabilir. (Bu süreç tam rahmetli Özal'ın olacağı bir vakit..!)

Ayrıca İstanbul'da oturan bir vatandaş sabah namazından evden çıktığı vakit akşam yemeğini de Hazar Deniz'in eşsiz güzelliğinde yiyebilecek hemde visesiz...:-)))
Saygılarımla

Dip Not: Bu yazıdan bir hafta sonra İran Salih Müslim'i İran'a davet etti...!!!

Murat BEDİR
(08/08/2013)