HABER MERKEZİ-Derinleşen ekonomik kriz ve yayla yasakları hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Sarmaç (Kopanis) köyünde yaşayan Nergis Tunç, ekonomik krizden kaynaklı hayvanlarını ilkbahar da satmaya başladıklarını söyleyerek, ellerinde süt kalmadığı için günlük süt, yoğurt ve peynir ihtiyaçlarını bile karşılayamadıklarını vurguladı. Her yıl bu aylarda kış hazırlıklarının başladığını ama bu yıl hazırlık yapamadıklarını dile getiren Tunç,mend, siyabo, çünk, sirmo, çatır, so, kurat gibi birçok bitkiyi topladıklarını fakat, süt olmadığı için otlu peynir yapamadıklarını söyledi.
‘On kiloluk bidon dolmuyor’
“Ot var peynir yok” diyen Tunç, ekonomik kriz nedeniyle koyunlarını hayvanların sütünün en yoğun olduğu mevsim olan ilkbaharda sattıklarını söyleyerek, "Bahar aylarında epey koyunum vardı. Elde avuçta bir şey kalmayınca çoğunu sattım. Zaten koyunların sütünün en fazla olduğu aylar bahar aylarıdır. Baharda koyunlarımızı sattığımızdan, bu yıl kış hazırlıkları için toprağın altına gömdüğüm on beş bidondan dört tane bile gömemedim. Kışın peynirsiz ne yaparız bilemiyorum. Günlerce biriktirdiğim peyniri yan yana getirdiğimde on kiloluk bir bidonu doldurmuyor" dedi.
'Süt olmadığı için otlar peynirsiz kaldı'
Ekonomik kriz nedeniyle Van’ın meşhur otlu peynirini yapamadıklarını anlatan Tunç, "Yüksek yaylalarda birçok ot topladık. mend, siyabo, çünk, sirmo, çatır, so, kurat vb otları bahardan salamura yaptık. Ama otlar elimizde kaldı. Çünkü yeterince süt yok. Otlar peynirsiz kaldı. Ekonomik kriz yalnızca hayvancılığı vurmadı. İlimizin meşhur lezzetini de vurdu. Önceki yıllarda otlu peynirden ihtiyacımızı karşıladıktan sonra il dışında birçok akraba ve dostlarımız içinde toprağın altında muhafaza ediyorduk. Ama artık kendi beş altı kişilik aile için bile otlu peynir muhafaza edemiyoruz" diye konuştu.