ERCİŞ- Yıllardır “bitti bitecek” denilen ve her fırsatta AKP’lilerin propaganda aracına dönüşen Erciş Devlet Hastanesinin yeni binası, 1 ay sonra açılacak denmesine rağmen halen inşaat halinde olduğu görüldü. Hastane içinden elde edilen götüntülerde  bitmek bilmeyen hastanenin içler acısı hali gözler önüne serildi. 

Van’ın Erciş ilçesinde mevcut hastanenin fiziki koşulların yetersizliği nedeni ile adeta felç olan sağlık sisteminin çözüm alternatifi olan, yeni Erciş Devlet Hastanesi binası, verilen vaatlerden öteye geçemiyor. Her fırsattan yetkililerin kısa süreli açılış vaadi verdiği hastane için geçtiğimiz ay ilçe Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, Van Valisi Murad Zorluoğlu  ve beraberindeki heyet hastaneyi ziyaret ederek en geç 1 buçuk ay içerisinde faaliyette olacağını açıklamıştı.

‘İnşaat ile sağlık hizmeti aynı anda devam edecek’ iddiası

Yıllardır süren ve artık tepkilerin odağı haline gelen hastane inşaatının önümüzdeki aylar içinde hizmete acılaşacağı ifade edilirken . Bazı kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, hastanenin sadece poliklinik bölümlerinin hizmete açılacağı, yatan hasta servisinin mevcut hastanede de devam edeceği belirtildi. Hastane poliklinik hizmeti vereceği sırada inşaat çalışmalarının devam edeceği öğrenildi.Hastane inşaatından elde edilen görüntülerde ise halen bina içerisinde inşaat çalışmalarının sürdüğü,Tesisat çalışmalarının ise devam ettiği görüldü bu işlerin en az 6 ay sürebileceği iddia edildi.

İlk vaat Çiftçi’den

21 Eylül 2014 yılında kameralar karşısına geçen Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, hastanenin Eylül 2015 tarihinde hizmete açılacağı vaadi vermişti. AKP hükümeti olarak, verilen her sözü yerine getirdiklerini dile getiren Çiftci, “Başımız dik, alnımız ak. Ercişli hemşehrilerime ne yaparsak azdır” Çitçi, 2017 yılında yine Erciş’te yaptığı bir ziyaret sırasında kendisine hastane ile ilgili yöneltilen sorulara şu şekilde cevap vermişti. “Erciş Devlet Hastanesi bölgenin en modern, en güzel devlet hastanelerinden birisi olacağını söyleyen Çiftci, "Yaşamış olduğumuz deprem afetinden sonra Sayın Başbakanımızın talimatı, teşkilatımızın ve Erciş halkımızın istekleri doğrultusunda yaptığımız girişimlerimiz sonucu 150 yataklı devlet hastanemizi 250 yatağa çıkarmıştık. Hamdolsun Allah nasip ederse 2017 yılının Ağustos ayında hastanemizin inşaatını bitirip, Erciş halkımızın hizmetine sunacağız. Ameliyathaneleri, modern odaları, tüp tesisleri ve kadrosuyla Erciş Devlet Hastanesi 250 yataklı olarak bölgenin en modern, en güzel devlet hastanelerinden birisi olacak" şeklinde konuştu.

Nisan 2016 Tarihinden Erciş’i ziyaret eden  İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz ve Sağlık Müdür Yardımcısı Yaşar Beygo, yapımı devam eden hastanenin inşaat alanında incelemelerde bulunarak,  kısa süre içerisinde bitirileceği vaadinde bulunmuştu.

Temmuz 2017 tarihinde Sağlık Bakan’ı Recep Akdağ ise, katıldığı bir programında kendisine yöneltilen soruları yanıtlayarak, “İnşallah bu yaz hastanemizi hizmete sokmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün kentteki hastanelerimizin birbiriyle uyum içerisinde çalışmaları, acil ambulans ve aile hekimliği başta olmak üzere kentin sağlığını masaya yatıracağız. Bunları en mükemmel hale nasıl getirebiliriz, bunun peşinde olacağız” ifadelerini kullandı.

Vali Zorlu Oğlu 14 Eylül 2017

14 Eylül 2017, Van Valisi Murat Zorluoğlu, açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere Erciş'e geldiği sırada,Erciş Devlet Hastanesinde incelemelerde bulunarak ilgililerden bilgi altı. Hastanenin bir buçuk aylık bir süre içerisinde açılacağını  belirtmişti.

Hastane sorunu TBMM’ye taşındı

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan Erciş Devlet Hastanesinin bitmemesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yanıtlaması üzerine Sağlık Bakan’ı Recep Akdağ’a soru önergesi olarak sundu. Özgökçe Ertan,”  Resmi rakamlara göre 173 bin nüfusa sahip Erciş, Van ilinin en büyük ilçesidir. Bu bakımdan ilçede eğitim, sağlık, ekonomi, altyapı gibi kamu hizmetlerinin diğer ilçelere göre daha büyük boyutlarda verilmesi beklenir.

Konuyla ilgili Sağlık Bakan Recep Akdağ’ın yanıtlaması için şu soruları sordu:

 -İnşaatı devam eden ve 2015 yılının Mayıs ayında açılacağı sözü verilen 250 yatak kapasiteli Erciş Devlet Hastanesi’ni ne zaman faaliyete geçirmeyi hedefliyorsunuz?

-Mevcut hastanenin depremde zarar gördüğü gerekçesiyle sağlık hizmetlerinin konteynırlarda verilmesi nedeniyle ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik önlem almayı düşünüyor musunuz?

 -Başta acil servis hizmetleri olmak üzere hemen hemen tüm birimlerinde eksik personeli olan Erciş Devlet Hastanesi’ne hekim ve sağlık çalışanı ataması yapılacak mıdır?

2008 yılında yapımına başlanan yeni hastanenin inşaatına bugüne kadar yapılan harcamaların tutarı nedir?

-Hastane inşaatını yarıda bırakan yüklenici firmalardan tazminat talep edilecek midir?

Erciş Belediyesi, kayyım döneminde çift maaş alan 3 isim hakkında işlem başlattı Erciş Belediyesi, kayyım döneminde çift maaş alan 3 isim hakkında işlem başlattı

-İnşaatın 3 yıldan beridir durmasının gerekçesi nedir? " soruları soruldu.