HABER MERKEZİ-  Van’ın Erciş ilçesinde 17 Mayıs 2017’de Keklikova Mahallesinde bulunan bir okulda yaşanan istirmar iddialarını gündeme getiren gazeteciler, hakim karşısına çıktı. Erciş 1. Asliye Mahkemesi’nde "basın yoluyla hakaret ve iftira" suçundan yargılanan  gazeteciler İdris Yılmaz ile Erhan Akbaş katıldı. Gazeteciler hakkında suç duyurusunda bulunan Erciş İlçe Milli Eğitim Müdür Erol Şimşek de duruşmada hazır bulundu. Kimlik tespitinin ardından başlanan duruşmada hakim, ‘Size gelen her haber ihbarını haber mi yapıyorsunuz. Araştırmıyor musunuz? Şimdi ben burada dersem katip cinsel istismarda bulunmuş, siz bunu alıp hemen haber mi yapacaksınız’ diye sordu. Gazetecilerin bu soruya cevabı, “Katibinizi de dinleriz, sizi de dinleriz. İddiaya ilişkin somut deliller ve doğruluk payı var ise bizim için haber değeri vardır ortaya konulan iddialar üzerine haberimizi yaparız” şeklinde oldu.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ŞİMŞEK HABER YAPMAYIN DEDİ

Gazeteci Akbaş savunmasında şunları söyledi; “Burada bulunmamızın sebebi yapmış olduğumuz bir haberden dolayı milli eğitim müdürü olan Erol Şimşek, hakkımızda şikayetçi olmuştur. 17.05.2017 Tarihinde bize gelen haber ihbarı üzerine haberin tarafsızlığı ilkesi gereği Erol Şimşek’i telefonla arayarak konu hakkında kendisinden görüş aldık. Şimşek ilk olarak olayı inkar etti. Bunun üzerine kendisine mağdur öğrencinin adını ve öğretmenin adını belirtmem üzerine Şimşek bu seferde ‘Hayır dediğin isimler yanlıştır’ dedi. Kendisine istismarda bulunduğu iddia edilen öğretmenin karakolda gözaltında olduğunu söylemem üzerine Şimşek, bu defa olayı kabul ederek bana,  ‘Haber yapmayın, öğretmen Ercişli, kız çocuğu Ercişli, ben Ercişliyim.  Erciş sevdalısıyım, sen de Ercişlisin. Bu tip olaylarla ilçemizin adı bozulmasın haber yapmayın’ dedi. Haberi yaptıktan sonra tekrar Şimşek, beni aradı. ‘Ben sana demedim mi haber yapma. Oldu mu şimdi, sen benim adımı nasıl habere yazarsın. Bunun hesabını vereceksin’ diyerek, beni yargı yolu ile tehdit etti”.

Erciş Belediyesi, kayyım döneminde çift maaş alan 3 isim hakkında işlem başlattı Erciş Belediyesi, kayyım döneminde çift maaş alan 3 isim hakkında işlem başlattı

Keklikova Mahallesinde yaşanan Cinsel istismar olayı ile ilgili ailelerle görüştüklerini belirten gazeteci Akbaş, mahkemenin talep etmesi durumunda haber kaynağının teşhir edilmemesi şartıyla kayıt ve belgeleri sunabileceklerini söyledi.

BU KEZ DE BİZİ YARGI YOLUYLA TEHDİT ETTİ

Akbaş’ın ardından ifadesi alınan gazeteci İdris Yılmaz,  okulda yaşandığı belirtilen cinsel istismarın kamuoyunu ilgilendiren bir konu olduğunu söyleyerek, “Daha önce de yine ilçede bulunan farklı bir okulda cinsel istismar yaşanmış, okulun Milli Eğitim Müdürlüğüne ilettiği rapor ve bilgilere rağmen buna yönelik bir girişimde bulunulmamıştır. Aynı öğretmenin halen başka okullarda görev yaptığı acı bir gerçektir. Yaptığımız haberde görüş almak için telefonla aradığımız Şimşek, ‘Haber yapmayın, basına yansımasın. İlçemizin adı kötüye çıkmasın’  diyerek yaşanan olayın üzerine kapatmaya çalışmıştır. Kendisini aramasaydık bu defa da, ‘Neden benim bilgime başvurmadınız’ gerekçesini göstererek haberi  tekzip edecekti. Kendisi ile telefonla görüştüğümüz Şimşek, olayın üzerine kapatma çabası göstererek bizleri yargı yolu ile tehdit ederek, görevimizi yapmamamız için direnmiştir” dedi.  Daha önce de Şimşek’in kendilerini hakkında “Soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek’ suçundan suç duyurusunda bulunduğu açılan davada ise haberin ‘habercilik sınırları içerisinde yapıldığı’ na karar verilerek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğini hatırlattı.

ŞİMŞEK TELEFON GÖRÜŞMELERİNİ KABUL ETMEDİ

Gazetecilerin kendisi ile telefon görüşmesi yaptıklarını yönündeki ifadelerini kabul etmeyen Erciş İlçe Milli Eğitim Müdür Erol Şimşek, “Ben gazetecilere haber yapmayın demedim. Veliler, okul müdürünün olayı gizlediğini beyan etikleri için okul müdürünü o okuldan alarak başka bir okulda görevlendirdik. Gazeteciler, Benim onur ve saygınlığımı zedeleyecek şekilde haberler yapmışlardır. Ben bir kamu görevlisiyim. Kamuoyunu temsil ediyorum. Yapılan haberlere yorum yazan, insanlar bizlere hakaret ve küfür ettiler” dedi.

GAZETECİ AKBAŞ, TELEFON GÖRÜŞMENİN TESPİTİNİ İSTEDİ

Şimşek, çeşitli basın organları ve sosyal medya aracılığı ile yapılan yorumların çıktısını hazırlayarak mahkeme heyetine suç delili olarak sundu. Şimşek’in sunduğu deliller üzerine söz alan gazeteci Akbaş, sosyal medya ve farklı sitelerde yapılan haberlerden değil, kendi yaptıkları haberden sorumlu olduklarını ifade ederek, Hakime şuan önünüzdeki dosyada bulunan genel yayın yönetmenliğini yaptığımız ve altında imzamız olan haberlerden biz sorumluyuz,ve yaptığımız haberimizin arkasındayız.Farklı haber siteleri almış yayınlamış,Erol Şimşek’in iddia ettiği gibi kendisine küfür,hakaret ve tehtit edilmişse bunlar yapan kişileri bağlar yapanlar hakkında şikayetçi olabilir dedi.

Akbaş biz gazeteciyiz yapmış olduğumuz haberler çok geniş kitlelere ulaşıyor ve farklı haber siteleride bizleri kaynak göstererek haberlerimizi alıp kullanabiliyorlar bu sitelerde yapılan yorumların paylaşımların ekran çıktısını alıp sanki bizler yapmışız gibi mahkemeye sunmasını kabul etmiyoruz. Bize yöneltilen bu suçlamaları kesinlikle kabul etmiyoruz .Kendisi ile yaptığımımız telefon görüşmesinde haber yapmamız yönünde bizleri baskı altına almıştı şimdi ise böyle bişey yapmadığını iddia ediyor. Belirtmiş olduğum tarihlerde kendisi ile yapmış olduğumuz telefon görüşmelerinin tespitini yaparak inceliyebilirsiniz dedi.

Duruşma 28 Aralık tarihine ertelendi.