HABER MERKEZİ- Erciş ilçesinde çoğunlukla kamu kurumlarının ihalesini alan ve son olarak Erciş Belediyesine kayyım atanması sonrası belediyenin güvenlik ve Sahil Yolu Vitrin Proje’si ihalesi alan Ş.Yağar, aldığı ihalelerde belediye personellerinin çalıştırıldığı iddia edildi. İddialar üzerine proje alanına giden ve belediye araçlarını fotoğraflayan gazeteci İdris Yılmaz ve Erhan Akbaş, müteahhit Yağar ve onlarca adamının saldırısına maruz kaldı.

Van’ın Erciş ilçesinde birçok kamu kurumunun çeşitli hizmet alanlarının ihalesini alan Ş. Yağar isimli müteahhit, yüklenici firma olduğu Erciş Belediyesi Sahil Yolu Vitrin Projesi’nde “usulsüzlük” yapıldığı iddiaları üzerine kendisi ile görüşmek isteyen gazeteci İdris Yılmaz ve Erhan Akbaş’a onlarca adamı ile saldırdı. Yaşanan saldırı sonrası Erciş İlçe Emniyet Müdürlüğüne suç duyurusunda bulunmak isteyen Akbaş ve Yılmaz, emniyet müdürünün hakaretlerine maruz kaldıktan sonra gözaltına alındı. Gözaltı işlemleri kapsamında hastaneye götürülen gazeteciler, hastanede Yağar’ın organize ettiği yüze yakın kişinin ikinci kez saldırısına maruz kaldı. Polis gözü önünde gerçekleşen saldırılar sonrası ifade vermek için tekrar Erciş İlçe Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Büro Amirliğine götürülen gazeteciler, şüpheli sıfatı ile ifade verirken, saldırıda bulunan Yağar’ın “mağdur” sıfatı ile ifadesinin alınması dikkat çekti. 

Van-Erciş karayolu üzerinde trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı Van-Erciş karayolu üzerinde trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı


Belediye araçları ve personelleri Yağar’ın emrinde


Yağar’ın ihalede “usulsüzlük” yaptığı iddiaları üzerine şantiye alanına giden gazeteci Yılmaz ve Akbaş, belediye personelleri ve iş makinelerinin çalıştığını fotoğraflara yansıttı. Daha önce belediyenin Fen İşleri biriminde çalışan fakat kayyım Yaşar’ın talimatı ile bu birimden alınıp temizlik işlerini verildiği iddia edilen bazı personellerin halen belediyeden maaş aldığı fakat Ş.Yağar’ın şantiyesinde çalıştırıldığı ifade ediliyor. Aynı zamanda belediyenin resmi plakasını taşıyan iş makinelerinin aynı şantiyede çalıştığı objektiflere yansıdı. 

Belediye bana mecburdur


Aldığı fotoğraf ve görüntülere rağmen haberin tarafsızlığı ilkesini esas alan gazeteciler, konuyu sormak için gittikleri Yağar’ın saldırısına maruz kaldı. Yöneltilen sorulara karşın Yağar’ın “ Belediye mecburdur buradaki çalışmalara personel ve araç vermeye” ifadelerini kullandı. Ardından Yağar, yanındaki adamları ile birlikte gazetecilere saldırarak darp etti. 

Şikayete giden gazeteciler göz altına alındı


Maruz kaldıkları saldırı sonrasında kameraları kırılan gazeteciler, suç duyurusunda bulunmak için gittikleri Erciş İlçe Emniyet Müdürlüğüne suç duyurusunda bulunmak isteyen gazeteciler Emniyet Müdürlüğü Binası girişinde bir gurup polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltı sonrasında gazetecilerin yanına gelen İlçe Emniyet Müdürü, gazetecilere cinsiyetçi küfürlerde bulunarak darp etti. Maruz kaldıkları hakaretin ardından Terörle Mücadele Bürosuna götürülen gazeteciler burada yaptıkları haberlerle bir süre sorgulandıktan sonra adli muayene için Erciş Devlet Hastanesine götürüldü. Hastanede Yağar tarafından organize edilen yüze yakın bir gurup saldırı hazırlığında beklemesine rağmen hiçbir önlem alınmadan hastaneye götürülen gazeteciler hastanede bekleyen Ş.Yağar’ın saldırısı ve saldırı talimatı sonrasında darp edildi. Polislerin müdahale etmekte yetersiz kaldığı olayda polislerin gözü önünde gazeteciler taşlı sopalı saldırıya maruz kaldı. Yaşanan saldırı sonrasında gazeteci İdris Yılmaz’ın burnu kırılırken Erhan Akbaş ise vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı. 

Hastanede Ş. Yağar’a özel muamele 


Yüze yakın kişinin saldırısına maruz kalan iki gazeteci, ciddi yaralar almasına rağmen Ş. Yağar’a gösterilen özel muamele ve ağır darp raporunun alınması özeni gösterilmesi dikkat çekti. Sürekli burnu kanayan ve kafasına aldığı sopa, vücuduna aldığı tekme darbeleri nedeni ile beyin kanaması, aynı zamanda iç kanama riski taşıyan gazetecilere sıradan yaralı muamelesi yapıldı. Burnunda sürekli kanaması olan İdris Yılmaz’ın eline sadece peçete veren doktorlar, yaptıkları ağrı kesici iğne sonrası Yılmaz ve Akbaş’ın tedavisinin tamamlandığını ifade etti. Hiç bir şeyi olmamasına rağmen Ş. Yağar’ı müşaade altına alan doktorlar, Yağar’ın “ağır darp raporu” almasını sağladığı ifade edildi. 

Yağar’ın denetimindeki hastane güvenliği olayı izlemekle yetindi


Hastanenin güvenlik ihalesini alan aynı zamanda Yağar’ın güvenlik şirketinin çalışanları olan hastane güvenliği, Yağar ve adamlarının gazetecilere saldırmasına sadece seyirci kalmakla yetindi. Yaşanan olay sırasında Yağar’ın hastane güvenliğini de kişisel eylemlerinde kullanması dikkat çekti.

Saldırgan mağdur, mağdurlar şüpheli 


Hastanede gazetecilerin polisin gözü önünde maruz kaldığı saldırı sonrasında tekrar Erciş İlçe Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Büro Amirliğine götürülen gazetecilerin burada “şüpheli” sıfatı ile ifade vermesi dikkat çekti.  Gazetecilere adamları ile birlikte saldıran ve gazetecilere yaralayan Ş. Yağar’ın ise “mağdur” sıfatı ile ifade verdiği öğrenildi.