HABER MERKEZİ - Erciş'te Gazetecilere yapılan saldırı TBMM’ye taşındı

Erciş ilçesinde Ş. Yağar isimli iş adamının belediyeden aldığı ihalede usulsüzlük yaptığı iddiaları üzerine kendisi ile görüşmek isteyen gazetecilere yönelik gerçekleştirdiği saldırı, İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu ’ya soruldu.

Van’ın Erciş ilçesinde haber takibi yaptıkları sırada İş Adamı Ş. Yağar ve adamlarının saldırısına maruz kalan gazeteci İdris Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı. HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, yaşanan saldırıya ilişkin hazırladığı 4 Maddelik soru önergesini İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması üzerine TBMM Başkanlına sundu. 

İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması üzerine soru yönelten HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım: “Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sn. Süleyman Soylu tarafından Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

14 Ekim tarihinde Van ili Erçiş ilçesinde, Gazete Yaşam muhabirleri İdris Yılmaz, Belediye Sahil Yolu ihalesinde yaşanan usulsüzlük iddiaları üzerine, şantiyeye gitmiş konuyla ilgili görüşme yapmak  istedikleri mütahit Şahin Yağar ve adamları tarafından darp edilmişlerdir.   Şikayette bulunmak üzere ilçe emniyetine giden  muhabir, İlçe Emniyet Müdürü’nün hakaretlerine ve tehditlerine maruz kaldıklarını ifade etmektedirler. Şikayetçi olmak için gittikleri İlçe Emniyet’inde gözaltına alınmış, burada da Şahin Yağar’ ın eli sopalı adamları tarafından ikinci kez darp edilmişlerdir. Polis ve hastane güvenlik görevlilerinin duruma seyirci kaldıkları, saldırı için gelen gruba müdahale etmedikleri iddia edilmektedir.

Bu bağlamda;

1-         Gazete Yaşam muhabirleri İdris Yılmaz’ ın  Erçiş İlçe Emniyet Müdürü tarafından tehdit edildikleri doğru mudur? Doğru ise bakanlığınıza bağlı çalışan söz konusu İlçe Emniyet Müdürü ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa söz konusu İlçe Emniyet Müdürü hangi yasal dayanak ile darp edildikleri için şikayetçi olmaya giden iki gazeteciyi tehdit ve hakaret etmiştir?

2-         Gazete Yaşam muhabiri İdris Yılmaz hangi gerekçe ile gözaltına alınmışlardır?

3-         Darp edilen muhabirler, İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden hangi polislerin nezaretinde hastaneye götürülmüşlerdir? Söz konusu polislerin hastaneye götürdükleri yurttaşlardan sorumlu olduklarına dönük ilgili yönetmelik maddesi ortada iken, muhabirler darp edilirken polislerin izlemelerinin gerekçesi nedir?

4-         Nezaret eden polisler dışında hastanede görevli olan polisler ve yine bakanlığınızın yönetmelik esaslarına göre çalışan özel güvenlik görevlilerinin eli sopalı gelen gruba müdahale etmedikleri ve muhabirlerin darp edilmelerine göz yumdukları iddiaları doğru mudur? Doğru ise 14 Ekim tarihinde hastanedeki ilgili kolluk ve güvenlik hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

Nadir YILDIRIM

HDP Van Milletvekili

Van-Erciş karayolu üzerinde trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı Van-Erciş karayolu üzerinde trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı