HABER MERKEZİ / ERHAN AKBAŞ Halkların Demokratik Partisi (HDP) Erciş ilçe Eş Başkanı Şakir Asıl, Erciş’te 28 Eylül 2015 Tarihinde KURDİ-DER başkanı iken yapmış olduğu bir basın açıklamasında, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçunu işlediği iddiasıyla yargılandığı davanın 4.cü duruşmasında beraat etti.

Erciş Belediyesi, 13 yıldır ödenmeyen deprem tazminatlarını ödemeye başladı Erciş Belediyesi, 13 yıldır ödenmeyen deprem tazminatlarını ödemeye başladı

Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, HDP Erciş İlçe Eş Başkanı Şakir Asıl ve Avukatı hazır bulundu.

Savunma yapan Asıl, “KURDİ-DER önderliğinde Erciş’te yapılan basın açıklamasında topluluğu saygı duruşuna davet ettiğim ve söz konusu olan konuşmayı yaptığım iddiasını kabul etmiyorum diyerek savunmasına şu şekilde devam etti. “Anadilde olan eğitim insan hakkı olmasının yanısıra sosyal adalet meselesidir. Neden toplumsal bir mesele olarak değerlendirildiğini anlamış değilim. Kürt Dili ve Edebiyadı ile eğitim veren bir çok eğitim kurumları kapatılmış olup, eğitimcilerin de işlerine son verilmiştir. Anadilde eğitimin engellenmesi amacıyla bir çok kişi hakkında soruşturma yürütülmüş, dava açılmış ve tutuklanmışlardır. Anadilde eğitim hakkı kısıtlanmamalıdır. Dışlayıcı ve tekel anlayıştan uzaklaşılması gerekmektedir. O tarihte yapmış olduğum basın açıklaması da eğitimde dayatılan tekelci anlayışa karşı çıkmaktı. Anadilde eğitim hakkı yönünden eşitlikçi bir yaklaşımın islenmesi gerektiğini açıklamaktı” diyerek mahkeme heyetinden beraatini talep etti.

Asıl’ın ardından savunma yapan Avukatı “ Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçunun yasal unsurlarının oluşmadığını söyleyerek müvekkilinin beraatini talep etti.

Kararını veren mahkeme heyeti Şakir Asıl hakkında “ Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçundan açılan davada üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesi ile beraatine karar verdi.