Mesajda şu ifadelere yer verildi : 

Kentimizin 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 yılında yaşadığı büyük deprem felaketinin üzerinden 6. Yıl geçti. İki depremde 644 insanımız hayatını kaybetmiş, binlercesi yaralanmış ve neredeyse tüm şehir büyük bir yıkıma uğramıştır.
 
 
Maddi ve manevi büyük yıkıma neden olan 2011 depremlerinin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen hükümet depremin yaralarının sarılması konusunda adımlar atmak yerine adeta bir tüccar zihniyetiyle sosyal bir devletin depremzedelere ücretsiz vermesi gereken konutları depremzedelere satmış ve bunu da her seçimde Van halkına bir lütuf olarak sunmuştur.
 
Depremde halkın sorunlarını çözmek yerine, depremden bile siyasi bir rant devşirmenin hesaplarını yapan AKP hükümetine rağmen halkımız kenetlenerek sorunlarını çözmeye çalışmıştır.
İlimizde 2011 yılında meydana gelen depremler sonucunda nüfusun önemli bir bölümü uzun süre şehir dışında yaşamak zorunda kalmış ve iş yerleri 15 ay boyunca kapalı kalmıştır. Dolayısıyla esnaf uzun bir süre iş yapamamıştır. Yine deprem sonucunda küçük esnaf mal ve hizmet satımında olsun, satılan mal ve hizmetin bedelinin tahsilinde olsun ciddi sıkıntı yaşamıştır. 2355 Sayılı kararname ile Van esnafının vergi ve kredi borçları mücbir sebep hali nedeniyle ertelenmiştir. Mücbir sebep halinin sona ermesinden sonra esnaf ciddi bir vergi borcu ve kredi geri ödemeleri sorunuyla karşı karşıya kalmıştır. Bu durum Van’da ticaretin tıkanmasına, esnafın iş yapamamasına ve lokal bir ekonomik krize neden olmuştur.

Sakarya depreminden sonra çok doğru ve yerinde bir kararla 4731 sayılı kanun marifeti ile Sakarya’da bulunan esnafın bir kısım vergi borcu silinmiştir. Ülkemizde uygulama birliğinin sağlanması ve Sakarya ilinden daha düşük milli gelire sahip olan Van ilimizin de böyle bir düzenlemeye ihtiyacı olduğu aradan geçen zaman içinde sürekli dile getirilmiş olmasına rağmen; hükümet bu konuda Van esnafını rahatlatacak adımları atmamıştır. Bu durum Van esnafı ve halkını önemli bir ekonomik felaketle karşı karşıya bırakmıştır.

Van’da evi yıkılan yüzlerce vatandaşımız hala barakalarda yaşamını sürdürmektedir.

Van’da depremin ardından yeni bir kent ve yaşamı inşa ettirmek yerine kaçak yapılaşmanın  önünü açan mevcut kayyum yönetimi, yeşil alanların yok edilmesine zemin sunmuştur. Kentimiz bilinçli olarak betonlaştırılmaktadır. Yaşanan yeşil katliamının önüne geçmek hepimizin temel görevlerinden biridir.

Depremin 6. Yıldönümünde, yitirdiklerimizi bir kez daha saygıyla anarken, bu tür felaketlerin bir daha yaşanmamasını temmeni ediyoruz.
 
HDP VAN İL ÖRGÜTÜ
 

Zilan Katliamı'nın üzerinden 94 yıl geçti Zilan Katliamı'nın üzerinden 94 yıl geçti