Van Milletvekili Lezgin Botan, Erciş'te bir sivilin öldürülmesini  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu. Botan önergesnde şu ifadelere yer verdi:

Van ilinin Erciş ilçesi Yeşilova mahallesinde 28 Eylül 2017 tarihinde güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonda iki kişi yaşamını yitirmiştir. Savcının olay yerine intikali gerçekleşmeden aracın kaldırıldığı belirtilirken Van Valiliği yaptığı açıklamada yaşamını yitirenleri “örgüt mensubu” olarak kamuoyuna açıklamıştır. Dört çocuk babası 45 yaşındaki Zafer Ceylan’ın Erciş ilçesinde taksici olarak çalıştığının anlaşılması üzerine Valilik ikinci bir açıklama yapmak durumunda kalmıştır. Dolayısıyla Zafer Ceylan’ın Erciş’te herkesin bildiği ve tanıdığı sivil bir yurttaş olduğunu teyit eden birçok şahitlikten dolayı Van Valiliğinin açıklaması kamuoyu tarafından inandırıcı bulunmamıştır. Çünkü Zafer Ceylan’ın yakınları ve Erciş esnafının yaptığı açıklamalarda onun sivil olduğu belirtilmektedir.

Erciş'e ait yolcu otobüsü, Sivas-Erzincan sınırında devrildi: 17 yaralı Erciş'e ait yolcu otobüsü, Sivas-Erzincan sınırında devrildi: 17 yaralı

Bunun yanında söz konusu olay sırasında şahısların infaz edildiğine ilişkin açıklamalar da basına yansımıştır. Konuyla ilgili bir tanığın “Taksi okulun bulunduğu sokağa girdi. Taksinin ardından askeri araçların geldiğini gördüm. 200-300 metre ileride araç durdu ve içindekiler kaçtı. Araç sahibi polislere doğru gelmeye çalışırken polis aracı durdurdu. Gelen çok sayıda özel harekat timi ve polis, sarı renkli araç sahibini araçtan indirip yere uzattı. Birkaç silah sesi geldikten sonra, araç şoförüne bağıran polisler, 'Adın ne, babanın adı ne? Aç gözlerini cevap ver?' dedi. Yerde uzanan kişi cevap vermeden, birkaç silah sesi daha geldi. 2 dakika geçti aradan, hemen ardından yerdeki kişinin bağırma sesini duydum. Araçtan kaç kişinin indiğini görmedim; ama biri kaçıyordu. Araçtan 200 metre kadar uzaklaşan kişiyi de tuttular. Tuttukları kişiyi orada öldürdüler. Taksinin sarı olduğunu gördüm. Olaydan bir kaç saat sonra, bir vinç getirip sarı taksiyi çekerek askerlerle birlikte götürdüler. Sabah saat 05.00 sıralarında 2 cenazenin mahalleden götürüldüğüne şahitlik ettim.” şeklindeki ifadeleri de basında yer almıştır.

Bununla birlikte basına yansıdığı üzere Zafer Ceylan’ın defini için ailesine tabut ve cenaze aracı da verilmemiştir. Aynı şekilde cenazenin defini sırasında da Zafer Ceylan’ın kardeşi ve kuzenlerinin de onlarca polis tarafından cop, yumruk ve silah dipçikleriyle darp edilerek gözaltına alındığı, hastanede de şahısların darp raporu almasının engellendiği bilgisi basında yer almıştır. Gerekçede paylaşılan bilgiler nedeniyle söz konusu olayla ilgili kuşkuların giderilerek kamuoyunun şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi gerekmektedir. Çünkü 9 Haziran 2017’de de Gevaş ilçesinde karakolda işkence edilen 3 sivil yurttaşımızValiliğin alelacele yaptığı açıklamada terörist olarak kamuoyuna sunulmuş, ama daha sonra bunun gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştı.

Bu bağlamda;

1- Van ilinin Erciş ilçesinde 28 Eylül 2017 tarihinde güvenlik güçleri tarafından öldürülen dört çocuk babası 45 yaşındaki taksici Zafer Ceylan’ın sivil olduğuna ilişkin yurttaşların beyanı incelenmiş midir? Konuyla ilgili açılan bir soruşturma varsa şu an hangi aşamadadır?

2- Van Valiliği yaptığı açıklamada neye istinaden Zafer Ceylan’ı “örgüt mensubu” olarak göstermiştir? Eğer “örgüt mensubu” ise her gün Erciş’te ilçe merkezinde bulunan ve görülen Zafer Ceylan olay gününe kadar neden gözaltına alınmamıştır?

3- Erciş ilçesinde olayın gerçekleşmesinden hemen sonra savcı olay yerine gitmeden Zafer Ceylan’a ait ticari araç neden çekilmiştir? Delillerin karartılması için olay yeri inceleme ve savcılık makamı gerekli çalışmayı yaptılar mı?

4- Basına yansıyan tanık ifadelerinde de görüldüğü üzere; söz konusu kişilerin infaz edildiği yönündeki iddialarla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa, ne zaman başlatılması düşünülmektedir?

5- Yaşamını yitiren Zafer Ceylan’ın ailesine tabut ve cenaze aracı verilmediği doğru mudur? Dini vecibelerin yerine getirilmesi ve defnedilmesi sırasında bu tür zorlukların çıkarılmasının nedeni nedir?

6- Zafer Ceylan’ın defnedilmesi sırasında kardeşi ve kuzenlerinin polislerce darp edilmesiyle ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmadıysa, açılması düşünülmekte midir?

7- Darp edilen Zafer Ceylan’ın kardeşi ve kuzenlerinin hastanede darp raporu almasının engellendiği doğru mudur?