Haber: İsmail Sarp Aykurt
Mersin, Suriye savaşından sonra kapılarını göçmen nüfusa açan kentlerden birisi olarak öne çıkıyor.
Özellikle hem ticarete zemin sağlayan özellikleri hem de görece yaşanabilir olmasından dolayı yoğun bir göç alan Mersin, yoksul Suriyeliler ve “orta sınıf” diyebileceğimiz Suriyeliler’in de yaşamayı tercih ettiği bölgeler arasında öne çıkmış durumda.
Bu durumun ortaya çıkmasında yatırım olanaklarının ve önemli bir ithalat/ihracat merkezi olarak öne çıkan Mersin limanının önemli etkisi de var.
Ancak çoğu Suriyeli , Türkiye’ye kendi istek ve hedefleri doğrultusunda gelmiş de değil. Bunun tarihsel arka planında siyasi ve bölgesel sorunların var olduğu ve bunun bir yeni göçmen dalgası yarattığı da ortada.
Öte yandan birçok Suriyeli Mersin’in sadece merkezinde değil, diğer ilçelerinde de yaşamaya çalışıyor. Bunlardan birisi de Mersin’in en büyük ilçesi ve şimdilerde il olmaya aday gösterilen Tarsus...
Tarsus’un birçok mahallesinde Suriyeli göçmenler yerleşmiş durumda ve artık Türkiye işçi sınıfının bir parçası haline gelen bu insanlar aileleriyle geçinmeye çalışıyor.
Birçok yerde sosyal dışlanmaya maruz kalan, öte yandan açık bir “uyum sorunu” da çeken Suriyeliler arasında buna en çok maruz kalanlar ise elbette ki çocuklar.
Bunlarla birlikte, Tarsus’un önemli mahalleleri arasında bulunan ve genel bir yoksulluğun gözlemlendiği iki mahalle olan Kavaklı ve Girne Mahallesi’nde ise durum, hem bir uyum sorunu hem de bir geçinme sorunu olarak kendisini hissettiriyor.
Suriyeli göçmenlerin genel durumlarına dair konuştuğumuz Kavaklı Mahallesi Muhtarı Erol Bal ise Suriyeli göçmenlerin mahallelerinde yerleşiklik kazandıklarını vurgularken, yine de bir uyum sorunu yaşadıklarını belirtiyor.
“SURİYELİ GÖÇMEN SAYIMIZ YAKLAŞIK 2 BİN 500 KİŞİ”
“Mahallemizde Suriyeli göçmenlerin yaşadığı yaklaşık 100 -150 hanemiz var” diye konuşan Muhtar Bal, bu hanelerde ikamet eden Suriyeli göçmen nüfusunun ise 2 bin 500 civarında olduğunu aktardı.
Suriyeli göçmenlerin birçok iş kolunda çalıştıklarını da aktaran Kavaklı Mahallesi Muhtarı Erol Bal, ağırlığın tarım işçiliğinde olduğunu söyledi.
Muhtar Erol Bal şunları ifade etti:
“Suriyeli göçmenlerin yaklaşık olarak diyebilirim ki yüzde 60’ı tarla işi yapmak için gidiyor. Yine bu toplamdan yaklaşık yüzde 10 ya da 15’lik bir kesiminin ise hurda topladığını söylemek gerekli. Yine yüzde 10’luk bir oranda ise esnaf işi yaptıklarını söyleyebilirim. Genel olarak bu işlerle uğraşmaktalar. Geri kalan kısım ise zamanını evde geçiniyor. Ama genel ağırlığın tarım işlerinde olduğunu da söylemek lazım”
Öte yandan kimi Suriyelilerin de tavuk çiftliklerine “tavuk yakalama” işi için gittiklerini söyleyen Muhtar Erol Bal, kendi mahallelerinde ikamet eden Suriyeli göçmenlerin bu işte de çalıştıklarını ayrı olarak vurguluyor.
“GÖÇMENLERİN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİ ADRES KAYDI...”
Tarsus Kavaklı Mahallesi Muhtarı Erol Bal, sözlerine Suriyeli göçmenlerin yaşadıkları başat sorunlar üzerinden devam ediyor.
Bu problemlerden birisinin “adres kayıtları” olduğunun altını çizen Bal, Muhtarlık içerisinde böyle sorunlarla sıklıkla karşılaştıklarını aktardı.
“Suriyeli göçmen vatandaşların en büyük sorunları adres kayıtları. O nedenle Göçmen Bürosuna gitmek zorunda kalıyorlar” diye konuşan Mahalle Muhtarı şöyle devam etti:
“Genel olarak kayıt sorunları yaşıyorlar. Özellikle de doğum olaylarında zorluklar var. Şöyle ki adres kayıtları olmadığı için kimlik çıkaramıyorlar.”
“BİRAZ UYUM SORUNU VAR, GÜRÜLTÜYLE İLGİLİ ŞİKAYET ALIYORUZ”
Öte yandan kimi mahallelinin de Suriyeli göçmenlerle ilgili kimi sorunlar yaşadığını da söyleyen Muhtar, Suriyeli göçmenlerin mahalleye tam bir uyum içerisinde davranmadıkları tespitini de yapıyor. Bunu “uyum sorunu” olarak aktaran Muhtar Erol Bal, şunları dile getirdi:
“Açıkçası dil sorunundan ziyade komşularla ilişkilerinde sorun var gibi görünüyor. Örneğin mahallede yer alan parkta biraz problem yaşandı. Gece çok fazla oturup gürültü yaptıkları bizlere söyleniyor. Öte yandan Suriyeli göçmen vatandaşların yüzde 90’ının internet bağlantıları var ve pek muhtemel Suriye’deki eş, dost ya da akrabalarıyla görüşme yapıyorlar. Ezcümle, bu gürültülü ortam nedeniyle biraz uyum, anlaşma sorunu yaşandığını ifade edebilirim mahalleliyle...”
“SAĞLIK KONUSUNDA SURİYELİ GÖÇMEN VATANDAŞLARIN SORUNU YOK”
“Doğrusunu söylemek gerekirse, sağlık konusunda normal bir vatandaştan çok daha rahatlar diyebilirim. Çünkü sağlık ocaklarına mesela direkt gidebiliyorlar” diye konuşan Muhtar, başka mahallelerde bulunan kimi sağlık merkezlerine gidişlerde göçmenlerin bir problemle karşılaşmadıklarını aktardı.
Konuya dair ilave bir görüş olarak Tarsus Girne Mahallesi Muhtarlığı’ndan alınan bilgiye göre mahallede toplam üç sağlık merkezi bulunuyor. Bu sağlık merkezlerinden ikisinin Suriyeli göçmenler için seferber edildiği not edilirken birinin ise diğer yurttaşlara baktığı ve fakat bu üçüncü sağlık ocağına giden Suriyelilerin de burada sağlıkları için destek alabildiği belirtiliyor.
“GİRNE MAHALLESİ’NDEKİ İKİ SAĞLIK OCAĞI SURİYELİ GÖÇMENLERE HİZMET VERİYOR”
Öte yandan Girne Mahallesi Muhtarlığı’ndan alınan bir diğer bilgide ise mahallenin toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 25’ini Suriyeli göçmenlerin oluşturduğu ve sıklıkla demografik değişimlerin de yaşandığı aktarıldı. Ancak mahallenin şu anki durumunun yeni bir göç dalgasını kaldıramayacak seviyede olduğu da yine belirtilenler arasında yer alıyor.
Son olarak söz alan Kavaklı Mahallesi Muhtarı Erol Bal ise Suriyeli göçmenlerin çocuklarının eğitimlerine ilişkin olarak ise şu sözleri aktardı:
“Çocukların eğitimlerine ilişkin şu bilgiyi verebilirim. İlkokula başlayan çocuklar var. başladılar ilkokula başlayanlar var. Suriyeli çocuklara ilişkin bir özel okul açılmış değil. Tüm çocuklar bu okullarda ortak eğitim görüyorlar”
Bu içerik Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Gazeteciler Cemiyeti’nin “Basın Evi Destek Aracı (BEDA)” programı kapsamında hazırlanmıştır.