Cumhuriyet’in haberine göre, gazetecilerin yaşadığı hak ihlalleri ekim ayında da son bulmadı. Medyanın yaşadığı hak ihlallerini raporlaştıran CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Barış Yarkadaş, “Bu ayki raporumu Malta’da aracına konulan bombanın infilak etmesi sonucu öldürülen gazeteci Daphne Caruana Galizia’ya ithaf ediyorum” notunu düştü.

“AKP ZİNCİRİN BİR HALKASI”

Dünyanın her yerinde gazetecilerin ağır baskı altında kaldığını ifade eden Yarkadaş, “Bu zincirin bir halkası da AKP iktidarıdır… AKP, gazeteciler üzerindeki baskıyı artırarak, demokrasiye can çekiştiriyor” ifadesini kullandı.

Cumhuriyet’in kuruluşunun 94. yıldönümünün kutlandığına dikkat çeken Yarkadaş, “182 gazetecinin cezaevinde olduğu bir tablo, Cumhuriyetimize yakışmıyor. AKP gazetecileri, yazarları ve aydınları tutuklatarak, cumhuriyete ve demokrasiye can çekiştirtiyor” dedi.

DAVALARA KATILIM ÇAĞRISI

Salı günü görülecek olan Cumhuriyet ve Özgür Gündem Gazetesi davalarına katılım çağrısı da yapan Yarkadaş, “Türkiye adeta bir Gazeteciler Hapishanesi’ne dönüştü. Bu tablonun mimarı, iktidar ortağı olduğu günlerde çıkarttırdığı ceza yasaları ile gazetecilerin tutuklanmasını kolaylaştıran FETÖ ile ortağı AKP’dir” ifadesini kullandı.

Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:

“FETÖ gitti ama ruhu iktidarda kaldı. Gazeteciler FETÖ’nün değiştirttiği AKP’nin de büyük bir iştahla destek verdiği ceza yasaları yüzünden, ‘örgüt üyesi olmak’ suçlamasıyla kolayca tutuklanıyor. Bir ülkede, bırakın yasadışı örgütü, yasal bir derneğe bile bu kadar kolay üye olamazsınız. Polis ve yargı, yasal toplantıları haberleştirmek için izleyen gazetecilerin faaliyetlerini bile ‘yasadışı örgüt adına çalışma’ kapsamına sokuyor.

Bunun son örneğini beş gün önce ETHA’da yaşadık. Bir muhabiri, yasal bir etkinlikte fotoğraf çektiğine yönelik kanıtları olmasına rağmen, yasadışı örgüt üyesi olduğu suçlamasıyla tutukladılar. Ne yazık ki; bu tür soruşturma ve davalarda, gazetecilerin ‘yasadışı örgüt üyesi’ olduğunu gösteren ikna edici bir delil sunmaya gerek bile duyulmuyor. Şüphelinin lehine olan deliller, yasal zorunluluk olmasına rağmen, dosyaya konulmuyor” diye konuştu.

“DÖRT MEVSİMDİR TUTSAKLAR”

Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının da benzer suçlamalarla “Tam 365 gün, dört mevsimdir tutsak olduğu”nu hatırlatan Yarkadaş, “Cumhuriyet çalışanları, gerçeğin peşinde koşmanın ve halkın yanında olmanın bedelini ödüyorlar. Ödedikleri bu bedel, AKP’nin yoğun bakıma soktuğu demokrasimizi yeniden yaşama döndürecek” dedi.

Gazete çalışanlarının cezaevinde haksız ve hukuksuzca tutulduğuna dikkat çeken Yarkadaş, şöyle konuştu:

“Cumhuriyetimiz ile özdeşleşen ve laikliğin yılmaz savunucusu olan Cumhuriyet Gazetesi, radikal dinci bir terör örgütüne destek vermekle suçlanıyor. Bunu aklımız da vicdanımız da kabul etmiyor. Yargı, bu yanlıştan bir an önce dönmelidir. Salı günü adaletin yerini bulmasını ve bu saçmalığa son verilmesini istiyoruz.”

400 GÜN VURGUSU

Özgür Gündem Gazetesi çalışanlarının da salı günü duruşmaya çıkacağını belirten Yarkadaş, 400 günü aşkın bir süredir cezaevindeler. Bu tutukluluk değil, infazdır” şeklinde konuştu.

Çağlayan Adliyesi’nin hafta boyunca gazeteci davalarına mesai harcayacağını belirten Yarkadaş, “O meşhur sözü; ‘Bir ülkenin yönetim biçimini anlamak istiyorsanız, o ülkenin adliyelerine bakın’ diye değiştirmek gerekiyor sanırım…” ifadesini kullandı.

“GÖKMEN ULU’NUN SUÇU NE?”

Sözcü Gazetesi Muhabiri Gökmen Ulu’nun beş aydan fazla bir süredir cezaevinde tutulduğunu da hatırlatan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “7 Kasım’daki duruşmada beraat etmesini bekliyoruz. Gökmen’in tutuklu olması içimizi acıtıyor” ifadesini kullandı.

“İSİMLERİ AÇIKLAMIYORLAR”

Adalet Bakanlığı’na verdiği bir soru önergesine gelen cevabı da açıklayan Yarkadaş, “Bakanlığa, tutuklu olan ve mesleğini gazeteci – yazar – yayıncı olarak açıklayan kişilerin sayısını ve isimlerini sorduk. Bakanlık ‘Özel hayatın gizliliği’ gerekçesini göstererek isimleri ve sayıyı da isimleri de vermedi. Neyi saklıyorlar anlamadık?” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığından Erciş Devlet Hastanesi'ndeki olaya ilişkin açıklama Sağlık Bakanlığından Erciş Devlet Hastanesi'ndeki olaya ilişkin açıklama

“AĞIR TABLO”

Gazetecilerin ekim ayında da çeşitli baskılarla karşı karşıya kaldığını belirten Yarkadaş, “Ekim ayında 12 gazeteci gözaltına alındı. 4 gazeteci tutuklandı. 11 gazeteci ise hapis cezası aldı. Demokrasi adeta can çekişiyor; gazeteciler nefes alamıyor” dedi.

Yarkadaş, ekim ayında yaşanan hak ihlallerini ise, gazetecilerin evlerine polis tarafından yapılan baskından yansıyan fotoğraflarla paylaştı. Yarkadaş’ın raporuna göre, ekim ayında yaşanan hak ihlalleri şöyle:

EKİM AYINDA YAŞANAN HAK İHLALLERİ

  • 1 Ekim 2017: Diyarbakır Açık Ceza İnfaz Kurumu, tutukluların Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’ni okumasını yasakladı.
  • 3 Ekim 2017: Rudaw Tv kameramanı Mehmet Şakir Uygar Diyarbakır’da gözaltına alındı.
  • 5 Ekim 2017: Tarsus Cezaevi’nde aralarında KHK ile kapatılan Dicle Medya Haber Ajansı muhabiri Erdoğan Alayumat ve Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanı Serkan Erdoğan’ın da bulunduğu tutukluların darp edildiği belirtildi. Avukat Tugay Bek, tutukluların yerlerde sürüklendiğini aktardı.
  • 5 Ekim 2017: Antalya’da sokak ortasında iki polisin bir kadını saçından sürükleyip copla dövdüğü saldırıya ilişkin Alanya 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yayın yasağı getirildi.
  • 5 Ekim 2017: Ocak 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan İstanbul ve Galatasaray Üniversitesi’nden akademisyenler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlandı. İddianamede, akademisyenlerin örgüt propagandası yaptıkları iddiasıyla 7,5 yıl hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi.
  • 10 Ekim 2017: ABD merkezli Wall Street Journal muhabiri Ayla Albayrak’a yazdığı bir makalede “örgüt propagandası” yaptığı gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.
  • 11 Ekim 2017: Tarsus Cezaevi’nde çırılçıplak soyulup yerlerde sürüklenerek süngerli odaya konulan Gazeteci Erdoğan Alayumat’a disiplin cezası verildi.
  • 11 Ekim 2017: Kahta Sulh Ceza Hakimliği, aralarında Fehim Taştekin’in “Rojava/Kürtlerin Zamanı” adlı kitabının da yer aldığı 3 kitap hakkında toplatma kararı verdi. Karar, Kahta Cumhuriyet Savcılığı’nın 2 Ekim 2017 tarihli talebi üzerine alındı. Kararda, Faysal Dağlı’nın 1994’te Belge Yayınları’ndan basılan “Birakuji (Kürtlerin İç Savaşı)” kitabı, Aytekin Gezici’nin Tutku Yayınları’ndan basılan “Kürt Tarihi” isimli kitabı ile Fehim Taştekin’in 2016’da İletişim Yayınları’ndan çıkan “Rojava Kürtlerin Zamanı” isimli kitaplarına satış yasağı konulmasını ve toplatılmasını öngörüyor.
  • 11 Ekim 2017: Milliyet Muhabiri Meriç Tafolar’ın, sosyal medyadaki paylaşımları gerekçe gösterilerek işine son verildi.
  • 12 Ekim 2017: Özgürlükçü Demokrasi gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ersin Çaksu ve Yazı İşleri Müdürü Harun Epli hakkında açılan davanın karar duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme “Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve devletin askeri teşkilatını alenen aşağılamak” iddiasıyla açılan davada Çaksu ve Epli’ye 6 ay hapis cezası verdi. Gazeteciler Çaksu ve Epli’nin duruşmalardaki iyi hallerini göz önünde bulunduran mahkeme, cezayı 5 aya indirdi.Mahkeme heyeti cezanın ertelenmesine karar vererek Çaksu ve Epli’ye 5 yıl denetimli serbestlik hükmü uygulanmasına karar verdi.
  • 12 Ekim 2017: KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin’e gazetedeki köşe yazısından ötürü “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurum ve kuruluşlarını aşağılamak” iddiasıyla 6 ay hapis cezası verildi. Ceza, 3 bin TL para cezasına çevrildi.
  • 12 Ekim 2017: TRT İzmir Stüdyoları’nda çalışan 8’i Haber-Sen üyesi 12 kamu emekçisine daha sosyal medyada AKP ve başkanlık karşıtı paylaşımları beğendikleri gerekçesi ile idari soruşturma açıldı. Soruşturma açılanlara ‘neden beğendin’ sorusu yöneltildi.
  • 13 Ekim 2017: İslahiye’de haber takibi sırasında “makul şüphe” üzerine gözaltına alınıp ardından tutuklanan gazeteci Erdoğan Alayumat, tutulduğu Tarsus Cezaevi’nde gardiyanlar tarafından yerlerde sürüklenip darp edilmişti. Saldırıya uğramasına rağmen bir de disiplin cezasına çarptırılan Alayumat bu kez de Bafra Cezaevi’ne sürgün edildi.
  • 13 Ekim 2017: Şarkıcı Ferhat Tunç hakkında ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla beş yıl sekiz aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.
  • 14 Ekim 2017: Van’ın Erciş ilçesinde gazeteciler İdris Yılmaz ve Erhan Akbaş, haber yapmak için görüşmeye gittikleri Müteahhit Şahin.Y ve onun yakınları tarafından saldırıya uğradıktan sonra sığındıkları Erciş Devlet Hastanesi’nde gözaltına alındılar.
  • 14 Ekim 2017: Turkuvaz Grubu’na ait “TveK” mağazalarında, Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerinin satış yasağı getirildi. TveK çalışanları, bir süredir Cumhuriyet ve Sözcü’nün satışını yapmadıklarını söyledi.
  • 14 Ekim 2017: Yazar Hamide Yiğit’in, hükümetin Suriye politikalarını eleştirdiği ve terör örgütü IŞİD’i anlattığı kitabı nedeniyle 15,5 yıl hapsi isteniyor. Cumhurbaşkanı’nın oğlu Bilal Erdoğan, damadı Berat Albayrak, kardeşi Mustafa Erdoğan, eniştesi Ziya İlgen ve İHH davacılar arasında.
  • 14 Ekim 2017: Suriye Demokratik Güçleri’nin Cizire Fırtınası Harekâtı’nı takip eden Hawar Haber Ajansı (ANHA) muhabiri Dilîşan Îbiş IŞİD’in sivillere yönelik saldırısında yaşamını yitirdi. Saldırıda gazeteciler Rizgar Deniz ve Hogir Mihemed de yaralandı.
  • 15 Ekim 2017: Tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Seher” adlı kitabı ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘’Medeniyet ve Şehir’’ kitabı “ders kitabı olmadığı, şifreli ve kontrolsüz haberleşmeye yol açabileceği” gerekçesiyle Diyarbakır Cezaevi’ne alınmadı.
  • 16 Ekim 2017: “6 yaşındaki çocukla evlenilebilir” fetvası veren Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız, kendisine “pedofili savunucusu” diyen gazeteci Mustafa Hoş hakkında hakaret davası açmıştı. İstanbul 17. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 2. duruşmasında Yıldız’ın avukatı, mahkeme başkanına kafa tuttu, gazetecilere saldırıp, “İslam düşmanı” diye hakaret etti.
  • 17 Ekim 2017: Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper’in trafik kazasında ölümüne ilişkin Cumhuriyet Gazetesi’nin resmi twitter hesabındaki paylaşımı nedeniyle yargılanan Cumhuriyet Gazetesi İnternet Sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven hakkında savcı mütalaasını verdi. Savcı, Güven’in “Terör örgütünün propagandasını yapmak” ve “Terör örgütlerinin açıklamalarını yayınlamak” suçundan 2 yıl 9 aydan 12 yıl 9 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.
  • 18 Ekim 2017: Evrensel Gazetesi’nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı’ya, Evrensel’de 30 Ocak 2017’de yayımlanan “Kardeşçe, barış içinde, hürce yaşamak için ‘hayır’ diyelim” başlıklı mektupta yer alan ifadeler nedeniyle “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret” suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Çağrı Sarı’ya, 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, Sarı’ya verilen cezanın ertelenmesine ve 1 yıl denetim süresine tabi tutulmasına karar verdi.
  • 18 Ekim 2017: Gazeteci İsmail Küçükkaya’nın sabah programında Aile ve Sosyal Politakalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın eşinin telefonunda ByLock çıktığına ilişkin haberini sunduğu Fox TV’ye RTÜK’ten ceza geldi.
  • Savcılık, Küçükkaya’nın ifadesini almak için program kaydının gelmesini beklerken kayıt üzerinden inceleme yapan RTÜK, kanala “haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz” gerekçeleriyle ceza kesti.
  • 19 Ekim 2017: Etkin Haber Ajansı’nın muhabirleri Havva Cuştan ve İsminaz Temel, evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı.
  • 19 Ekim 2017: Gazeteci-yazar Vedat Çetin, Diyarbakır’da bulunan evine yapılan baskın sonucunda gözaltına alındı.
  • 20 Ekim 2017: JINNEWS ve Mezopotamya Ajansı muhabirleri Sibel Yükler, Duygu Erol, Habibe Eren, Diren Yurtsever, ve Selman Güzelyüz Ankara’da gözaltına alındı.
  • 20 Ekim 2017: KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’ne destek vermek amacıyla başlatılan ‘nöbetçi yayın yönetmeni’ kampanyasına katıldıkları için haklarında soruşturma başlatılan gazeteci Tuğrul Eryılmaz, bir yıl üç ay hapis cezası ve 6 bin lira adli para cezasına çarptırıldı. Ceza ertelendi.
  • 20 Ekim 2017: Sosyal medya üzerinden cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasıyla geçtiğimiz hafta memuriyetten men edilen Haber Sen yöneticisi ve TRT Başkameramanı Binali Erdoğan tutuklandı.
  • 20 Ekim 2017: 2014 yılında Kobanê sınırındaki nöbet eylemini takip eden KHK ile kapatılan Gün TV’nin muhabiri Faruk Siyahkoç’a bir polisin kafa atarak kaşını yarmıştı. Polisin saldırısına ilişkin gazeteci Siyahkoç’un suç duyurusu üzerine Suruç Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, Siyahkoç’un kaşını yaran polis yerine Siyahkoç’a “polise mukavemet ettiği” iddiasıyla 5 ay hapis cezası verdi.
  • 21 Ekim 2017: Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutulan gazeteci-ressam Zehra Doğan’ın çizdiği bir resim, cezaevi yönetimi tarafından imha edildi. Zehra’nın resim malzemeleri, tuvalleri ve boyaları da uzun süredir verilmiyordu. Hakkında kesinleşmiş cezası olduğu gerekçesiyle 12 Haziran 2017 tarihinde Diyarbakır’dan Mardin’e gittiği sırada gözaltına alınan Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürülen gazeteci-ressam Zehra Doğan’ın ifade özgürlüğü bir kez daha çiğnendi. Zehra Doğan’ın çizdiği bir resim cezaevi yönetimi tarafından imha edildi.
  • Çizdiği resmi görüşüne gelen babasına vermek isteyen Zehra’nın resmine gardiyanlar tarafından el konuldu. Resminden haftalarca haber alamayan Zehra, cezaevi yönetiminden bir bilgi talep ettikten sonra resminin imha edildiğini öğrendi.
  • 21 Ekim 2017: İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, Kayseri’de katıldığı kitap fuarında bir grubun saldırısına uğradı.
  • 22 Ekim 2017: İKSV tarafından Koç Grubu ana sponsorluğunda düzenlenen 15. İstanbul Bienali ile eşzamanlı olarak Üsküdar Bağlarbaşı’ndaki Abdülmecid Efendi Köşkü’nde sergilenen Ömer Koç koleksiyonu eserlerine 4-5 kişilik bir grup tarafından “Laiklik bu mu?”, “Bu memleket sizin yüzünüzden bu hale geldi” bağırmaları eşliğinde saldırı düzenlendi.
  • 22 Ekim 2017: Mersin Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Vahap Şehitoğlu’nun, Kepirli Mahallesi’ndeki evinin önüne gece otomobille gelen kişi ya da kişiler, eve doğru ateş açarak kaçtı.
  • 24 Ekim 2017: Odatv’de 12 Kasım 2014 tarihinde yayımlanan haberde; ABD’nin önde gelen TV kanallarından HBO’da John Oliver’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dair söyledikleri yer almıştı. Odatv’den farklı birçok haber sitesinde de yayımlanan söz konusu içerik nedeniyle, Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan’a “Cumhurbaşkanı’na Hakaret” suçlamasıyla dava açıldı. Açılan davanın İstanbul Anadolu 42. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında karar çıktı. Kararda Barış Pehlivan hakkında 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Verilen hapis cezası ertelendi. 2 yıl boyunca başka bir davadan ceza alırsa, gazeteci Pehlivan için 11 ay 20 gün hapis cezasının infazı uygulanacak.
  • 25 Ekim 2017: Hopalı yazar ve yayıncı Cemil Aksu, Facebook paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklandı.
  • 25 Ekim 2017: BirGün Gazetesi Muhabiri Zeynep Kuray, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek evinde gözaltına alındı.
  • 26 Ekim 2017: 19 Ekim 2017’de gözaltına alınan Etkin Haber Ajansı’nın muhabirleri Havva Cuştan ve İsminaz Temel tutuklandı.
  • 26 Ekim 2017: KHK ile kapatılan KJA Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Helin Tolan’a “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla 833 gün adli para cezası, dergiyi dağıttıkları ileri sürülen Mehtap Yılmaz ve Mustafa Aşan’a ise 10’ar ay hapis cezası verildi.
  • 29 Ekim 2017: Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa eden Melih Gökçek’in taraftarları Akit Gazetesi muhabirini dövdü.​
  • kaynak: Cumhuriyet