İçinde yaşadığımız çağın en belirgin insan özelliği üzerine düşünüyorum şimdilerde. Bu düşüncelerimi temellendirdiğim olguları çok yönlü değerlendirmekteyim.  Sosyal kabadayılık olarak da adlandırabileceğimiz mobbing üzerine yazmak istedim. İçi doldurulamamış sevgi veya saygı ifadelerini iletişimde “güvensizlik” olarak nitelendiriyorum. İnsanlara karşı sebepsiz bir sevgi gösterisi yanlış anlaşılmaya sebep olabilmektedir. Ulvi hedefler için insanlarla ilişki kurma çabaları bundan müstesna sayılmalıdır.

İletişimde kimlerin mobbinge maruz kalabileceğinin tespiti çok önemlidir. Kendi açımdan değerlendirecek olursam hayatımın bazı dönemlerinde üzerimde mobbing uygulanmak istenmiştir. Mobbing uygulama üslubu kişiden kişiye değişir; bazen tatlı dil, güler yüz. Bazen tamamen sert ve vurgulu ifadeler. Kişiler arası iletişimlerde iyi kurulmuş cümlelerin içinde mobbing tuzağını keşfetmenin rahatlığını yaşıyorum şimdilerde. Mobbing egoların dizginlenemediği noktalarda duygusal yıkıma neden olur. Bazen de ortak iletişim değerleri taşımadığınız bireylerle aynı ortamda mutsuz olabilirsiniz. Burada doğal olarak mobbinge maruz kalmış sayılırsınız. Çünkü mobbing önceden hissedilebilen bir olgudur. 
  

Mobbing genellikle işini çok iyi, hatta mükemmel yapan, çalışma ilkeleri ve değerleri sağlam, bunlardan ödün vermeyen, kuruluşa sadık, bağımsız ve yaratıcı özelliklere sahip olan kişilere yöneliyor.
 

İnsanın doğasında mutlu olma gayesi vardır, ancak bu mutluluğu başkasının mutsuzluğunda arayan kişi zorba bir ruhu taşıyor olabilir. Mobbing’ e maruz kaldığınızı hissettiğiniz an çeşitli savunma mekanizmaları geliştirmeniz gerekir. Üzerime yığıldığını hissettiğim negatif içerikli duyguları çeşitli dua terapileri ile ve çalışmalarımla üzerimden uzaklaştırıyorum. Dediğim gibi Mobbing genellikle işini çok iyi, hatta mükemmel yapan insanların üzerine yöneliyor günümüzde.
 

Mobbing sosyal hayatın bütün tabakalarında uygulanıyor maalesef. Köylü, işçi, memur, sanayici, tüccar, yönetici… Toplum her ne kadar dini motifli bir anlayışa sahipmiş gibi görülse de egolarının tatmini noktasında kuralsız yaşıyor. Kaba bir tabirle insan insanı ezmeye çalışıyor. Güçlü ve güçsüz sayılan çizgideki tüm insanlar arasında sessizce, sedasızca ya da duruma göre açıktan uygulanan Mobbing var.

Şimdilik dua terapilerinden başka kurtuluşumuz kalmadı. Saygılarımla.