İş hayatında ya da ev yaşamında herkes zamansızlıktan yakınır. Zamansızlık beraberinde stres sorunları meydana getirir. Zamanı etkin kullanmanın önemi çok anlatılır. Her konuda bir şey söyleyen birileri bulunur. Hayatta bilgiden ziyade davranış kazanmanın gerekli olduğuna inanıyorum. Bilgi sonuçta insana davranış kazandırmak için gerekir.  

Akşam saat 22.00-23.00 arasında uyudum ve bugün gece saat 03.00’ te kalktım. Şu an hiç uykum yok. Yapmak isteyip de yapamadığım çoğu işimi sabah 07.30’ a kadar yapabilirim. Yaklaşık dört saat net zamanım var. Kimsenin beni aramayacağı, sormayacağı bir yalnız zaman dilimi. Hayatta herkesin bir yalnızlığa ihtiyacı var, bunun en uygun zamanı gece yarısı.  

Bu boş zaman diliminde isteyen istediğini yapabilir; kitap okuyun, yazı yazın, cep telefonundaki rehberi düzenleyin, sabah kahvaltısı için hazırlık yapın, internetten araştırma yapın, çamaşır makinesine çamaşır atın, ütü yapın, müzik dinleyin, dua edin… Evet, zamanın dolu değil boş olanını görün, yakalayın.  

Ailemin tarımla, toprakla uğraştığı zamanlarda sabah beşte bahçeye gider saat onda bahçeden işi bitmiş şekilde geri dönerdik. Bu felsefeyi yıllar sonra daha iyi anlayabilmiştim. Biz bahçeden geri dönerken herkes daha yatağından yeni kalkıyor, elini yüzünü yıkıyordu. Güneş çıkmış, dik açıya doğru ilerliyordu.  

Ata mirası yaşam tarzımız, modern zamanın gerekliliklerine göre yeniden şekil alıyor. İş yaşamında dört saatte etkili bir çalışma yapılamaz, dört saatten bir saatlik ancak iş çıkar. Çünkü boş zamanlarda önümüze gelen, bize engel olacak işleri bitirmedikçe dört saati etkili kullanamayız. İş hayatınızda ayda bir gününüzü fazla mesaiye ayırmalısınız. Yoksa mutlu olamazsınız. Zihninizdeki işle ilgili problemler sizi sürekli meşgul ve mutsuz eder.  

İş yaşamı ile özel yaşamını ayırabilenler için mutluluk kaçınılmazdır. Mutluluk artık lafla, sözle yerleşen bir kavram değil; başarı ile disiplin ile bol zaman ile elde edilebilen bir süreçtir. O onu sevmiş, ona tatlı bir söz söylemiş bu bir sevgidir.  

Sonuç olarak zamansızlık kavramı göreceli bir kavramdır, hayatınızı ve zamanı disipline edemezseniz sevdiğiniz insanla bile yaşamaktan mutsuz olabilirsiniz. Hayatta 24 (yirmidört) değerli zaman var; mutlu olmanın yolunu keşfedin… Saygılarımla.