Askerde komutanım üç ses vardır, unutulmaz derdi. Para sesi, kadın sesi ve su sesi olarak söylemişti bunları. Evet, insan tabiatını etkileyen bu seslerle büyüdük hepimiz.  

Para Sesi

Hepimiz paranın sesi gelmeden duymak için oraya koşarız değil mi? Ne etkileyici bir sesdir bu. Duyanlar bilir duymayanlar ise onların ağzından anlatıldığı kadar bilir. Önemli olan para değildir insan için, sırf onun sesini duymak için uğraşır hayatı boyunca. Çocuklar hep onun sesi ile büyür, bakkal amca o sesi duymak ister çocukların dilinden. Büyükler hep o sesin kavgasını verir. Ben senden önce duyacağım diye aracılar sokar araya, kavgalar, çekişmeler yapılır. Hâsılı duyanlar duymayanlara paranın sesini anlatır. Hayat paranın sesi üzerine sürer gider. Tüm güzel sözcükler paranın hakkı olmuştur. Ben, biz, hepimiz… 

Paranın sesi güzeldir evet. İnkâr edilmiyor. Tersini söylesem kimse bana inanmayacak. Ben bile kendime inanmam. Dilimle kalbim ne zaman birbirini onaylarsa para sesinin hayatta çok önemli olmadığını söylerim. Bakmayın para önemli değil diyenlere, bir taraf (kalp) bir tarafı (dil) henüz onaylayamadı. Siz iki tarafı razı etmenin yolunu arayın derim.

Kadın Sesi

Genç erkek ve kızların ilk arkadaşlıkları gözlerden kaçmaz. Gözlerden kaçırdıklarımız da bir yerlerde saklıdır. Saklamaya gerek yok. Hayatımız kayıt altında. Bugün içimizi biraz dışımıza çıkaralım, itiraf edelim geçmişimizi. Ulaşamayanların da içinde kalmıştır. Sonuçta bu duygu bizlerde var. Evet, “seni seviyorum” diyen arkadaş sesi güzeldir. Allah’a ısmarladık sesini duymak için 1 saat yol yürümüşüzdür hayatımızda. Size hitap ederken, onu pür dikkat dinlerken sesine aşık olmuşsunuzdur. Olmadım diyen bir erkek yoktur sanırım. Yılanı deliğinden çıkarır. Ben seviyorum.

Ama bazı kadınlar vardır, çençen. Sesleri kulak, baş ağrısı yapar. Egoları yüksek bu tarz kadınların sesini beğenmiyorum. Feminist bir ruha sahip oldukları kanaatindeyim. “Babacığım” diyen bir kız çocuğunun “hayatım” diyen bir eşin sesini bugün daha çok seviyorum. Zaman işte. Allah bu seslerden bizi mahrum bırakmasın.  

 Su Sesi

Su ile ilgili bölümü kulaklığımla “su ve ud sesi” dinlerken yazıyorum. Suya bakış açım yıllar sonra değişti. Bir kaşık suda boğulacaktım çocukluk yıllarımda. Biraz derine gitmişim yüzerken. Profesyonel yüzücü değilim. Tatlı su yüzücüsüyüm. Deniz gibi tuzlu sularda çok yüzmedim. Ama Akdeniz’ de yüzmek çok güzel. Tatlı suda boğulma riski tuzlu suya göre daha fazla.

Bazen de uyanıkken ve yatağa uzanmışken lavaboda maşrapaya inen bir damlacık su geceyi zehir eder. Kapatmaya erinirsiniz. Nefret edersiniz o anda.  Şu lavobadaki bataryayı birisi bir tur çevirsin istersiniz. Herkes birbirinden bekler.

Kadın sesi ve para sesi devreye girer kapatırsınız. Rahat bir uyku ile uyanırsınız. Sabah üç sesin hayatta ne çok değer ifade ettiğini anlarsınız. Bu üç ses hayatta ne kadar az kullanılırsa hayatta o kadar tatlı ve anlamlı olur… Deneyelim.