Avrupa insanını ahlakta ve sağlıkta model alıyorum; kükremsi tavırlı Türk insanı modelinden kendimi sıyırma niyetindeyim. Geleneksel hayatın taşra çocuklarına acıyorum çünkü dinin ritüelleri ile dalga geçilen bir toplumda daha fazla ahlaklı ve sağlıklı kalabileceklerini düşünmüyorum. Sigara içenleri bu konuda birazcık haklı buluyorum. Çok dertli oldukları için, ülkemiz insanının dertleri (!)  ile dertlendikleri için sigara içtiklerini biliyorum.

Ama modern hayatın insanı olabilmeyi başarmak için sağlıklı birey olmalıyız. Din, ahlak ve fiillerin birbiri ile örtüşmesi gerekir. Sigaranın zararlarını topluma anlatabilmek adına ödüllü yarışmalar dahi düzenlendi geçmişte. Ama yoğurt tutmadı, tutturulamadı. Bir şeyler doğru gitmiyor maalesef. Sigaranın şimdiye kadar hep zararları anlatıldı şimdi sosyal faydalarını anlatalım. Güzel şeylerden bahsedelim. Cehennemi değil cenneti gösterelim sevdiklerimize.

Ömür ne kısalır ne de uzar. Hepimiz bu düşüncede isek beraber yola çıkabiliriz. Sağlık ömrü uzatmaz, hastalıklardan korur. Çünkü ömür uzunluğu ve kısalığı sağlıkla ilişkilendirilse de farklı mecralarda tartışılabilecek bir durumdur.

Çok sağlıklı bilinen, küçük yaştaki insanların ömrü bazen istemeden bitebiliyor. Amaç ömrü uzatmak değil, sağlıklı birey olarak mutlu yaşayabilmektir.

Genel olarak sigara içmeyen insanlarla yaptığım röportaj ve gözlemlerimle edindiğim değişik fikirler sonucu sigaranın sosyal faydalarını anlatabilirim şimdi sizlere.

Geçim derdi çekenler için en başta mali yönden tasarruf sağlar; arkadaşlarla birlikte sigara ve çay içmeye son verildiğinde maliyetleriniz düşer.

Biriken paralarla dileyen çok güzel bir takım elbise ya da çanta sahibi olabilir; arkadaşına hediye edebilir. Gerçek ihtiyaç sahiplerine gizliden yardımda bulunulabilir. Size sosyal saygınlık katabilir.

Gerçek arkadaşlar edinirsiniz, sigara aracılığı ile kurulan suni muhabbetleriniz azalır. Tabiri caizse otlakçı tayfası ile aranız açılmaz.

Yaşlandığınızda bile erkekler yakışıklı bayanlar güzel görünüme sahip olur, canlı ve diri bir vücut taşırsınız. Gözleri morarmış, cildi sararmış bir insanla kıyas edildiğinizde kendinizle gurur duyabilirsiniz.

Her yönden bir sıfır öndesiniz, insanlar sizin yanınızda sigara kokusu yerine kullandığınız kokunun markasını merak edebilirler. İlgi odağı olursunuz. Çünkü her marka sigaradan aynı koku çıkar, değişmez.

Eşiniz size daha rahat yaklaşır, çekingen davranmaz. Kendinizden utanmazsınız.

Her şeyden önemlisi modern bir kimlik kazanırsınız, 2. sınıf vatandaş uygulamasına maruz kalmazsınız.

Yeşilay Haftanızı tebrik ederim…