Beşiktaş’ta, Çarşı’ da hiç oturmuşluğumuz olmadı ancak 30 yıldır kalben Beşiktaşlıyız. Bu tutku bizde çubuklu forma ile başladı; ağabeylerim, kuzenlerim, mahalledeki çocukluk arkadaşlarım hep Beşiktaşlıydı. Dilerim bu yıl takımımızın şampiyon olacağı bir yıl olsun. 

Arkadaşlık, ağabeylik ve dostluk ilişkilerinde daima samimiyet aradım. En zor anlarda ve zamanlarda doğru kişiye arka çıkmanın gerekli olduğuna inandım. Bu konuda vicdanen rahatım. Dilerim bu yıl omuz vereceğimiz dost ve arkadaşlarımız yanımızda olsun. 

Doğruyu ve yanlışı, haklıyı ve haksızı ortaya çıkarmadan kimsenin üzerinde peşinen olumlu / olumsuz algı / yargı oluşturmayı istemem ve sevmem. Bu her taraf için de kolaycılık olur. Bazen hakkımızdaki olumsuz hükümler derinleştikçe (sorunun merkezine indikçe) algı ters yöne dönüşebilir. Dilerim bu yıl tüm eleştirilerin haklı bir temele dayandırılabileceği bir yıl olsun. 

Çok çalışmak başarı olarak görülse de ileriyi düşünerek taş üstüne taş koymak gerekir. Bizim çok çalışacak kapasitede bir bilgiye ve tecrübeye sahip olduğumuz söylenemez. Enerjimizi boş ve çok çalışmak zorunda bırakıyoruz. Hayatta her işin bir standardı vardır; model alınabilecek çok olay var hayatta. Dilerim bu yıl bilmeden çok çalışmadığımız, bilerek doğru çalıştığımız bir yıl olsun. 

Az yemek, az uyumak ve az konuşmayı çok istedim. 3’ ünü bir arada katiyen başaramadım. Birisi eksik olsun yine yetmiyor. Çok yemek şişkinlik, çok uyumak uyuşukluk ve çok konuşmak gevezelik katıyor hayatımıza. Dilerim bu yıl hayata bağlılığımız azıcık yemek, konuşmak ve uyumak kadar az olsun. 

Çağdaşlaşma eğiliminde olan insanın saygın bir birey olması için hayata model olmuş insanların hayatlarını okumasını önemli görüyorum. Dilerim bu yıl yüzyıllarca adı ve şanı modern devrimize kadar yükselen yerli ve yabancı insanların hayatları davranışlarımıza model olsun. 

Akraba ziyareti, spor ve sanat faaliyetleri hayatımın vazgeçilmezleri. En sevdiğim ziyaret köy ve akraba ziyareti, en sevdiğim spor yürüyüş, en sevdiğim sanat hayatı ve insanı yazmak,. Bunlara sahip olmak beni mutlu ediyor. Üçü de kandan, candan geliyor. Dilerim bu yıl aile bütünlüğü olsun, başkalarına gösterilen medeni davranışlar kan bağı olan yakınlara da gösterilsin; bütün, bir ve beraber olunsun.  

Eş ve çocuk hayattaki en önemli iki yoldaştır. Biri olmadan öbürü götürmez insanı. Su olsun, ekmek olsun, kadın ve çocuk olsun. Başkaları olmasa da yanında mutlu olursun. Sevgi çalışma ile ve mücadele ile kazanılır. Mutluluğun sebebi vardır, hayatta her şey alış verişten ibarettir. Kadını ve erkeği mutlu etmenin yolu birdir; alışveriş. Erkek vermeden alamaz. Yani özetle ailede kadın ve çocuk mutlu edilmeden erkek mutlu olamaz. Dilerim bu yıl evlilik hayatı hepimizin mutlu ve düzenli olsun. 

Hayatta mücadele etmekten yılmadım, zoru severim. Zoru görünce kolaya sarılmayı istemem. Savaşta silah arkadaşını satmak kadar çirkin bir davranış olmaz. Vefa, dürüstlük ve doğru insanı barışta değil savaşta saf değiştirirken yakalarım. Henüz savaşa girmedik ama güven duyulacak insanı test etmenin başka yolu yok. Dilerim bu yıl savaşmadan herkes ne kadar dost ve düşman olduğunu konuşsun; açık sözlü ve mert insan olsun. 

Önderliğin ve liderliğin kariyeri vardır. Çok insan bu vasıfları hayatında taşımak istiyor. Başkalarının peşinden giden kişiden her ikisinin de olmadığını gördüm. Eğer birilerini peşinize takmak istiyorsanız zamana göre davranış değiştirmemelisiniz. Düşünceniz olmalı, düşüncelerinizi paylaşmaktan imtina etmemelisiniz ki insanlar zor anlarda sizin onları satmayacağınızdan emin olsunlar. Dilerim bu yıl yakınımızda bu kadar yalın ve cesur bir lider olsun. 

Arkadan konuşmak zararlı oluyor. Yüzüne karşı insanı övmek de mert kişiye yakışmıyor. Arkadan iyiliklerin,  yüze karşı da eleştirinin yapılması gerekiyor. Kırılmayı değil tamir edilmeyi isterim. Hepimizin bir gururu var. Dilerim bu yıl zararlı olan davranışların terk edildiği bir yıl olsun. 

Gelecek kaygısı taşıyarak değerinizi düşürmemek lazım. Askere gidenler için ne önde olacaksın ne de arkada kalacaksın nasihati yapılırdı. Şimdi askere gitmeyeceksin, mümkün olursa kaçacaksın diyorlar. Dilerim bu yıl şehitlerin yaşadığı bu topraklarda fedailiğin para ile değil, bedavaya yapıldığı bir yıl olsun. 

En önemlisi de hayatta hep özgür olmayı isterim. Mutluluğa giden yolda bunun şart olduğunu düşünüyorum. Çünkü Allah insanı özgür yaratmıştır. Düşüncelerinizin ve davranışlarınızın O’nun yazgısına yakın olması gerekir; kula kulluk değil, öğretmene sadakat gerekir. Dilerim bu yıl hep birlikte birbirimizden özür dileyeceğimiz bir yıl olsun. 

Düşünceyi fesatlığa değil iyiliğe kullanmak lazım. O yüzden boş durmak değil hareketli olmak lazım. Uyuşukluğun belirtisi geç yatıp geç kalkmaktır. Geç kalkan hayatta her şeye geç kalır. Dilerim bu yıl geç kalkmadığımız, erken uyandığımız bir yıl olsun.

 

En güzeli hepimiz hakkında kısacası hayırlısı olsun… Saygılarımla.