Prof. Dr. Ali Berat ALPTEKİN’ in “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ nde Anlatılan Efsanelerin Motif ve Tip Yapısı” başlıklı çalışmasında;

Ahmed-i Hanî:

1. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında hedefleri bombalayan pilotun benzini bitmek üzereyken işittiği bir ses üzerine düşman mevzilerini vurmaya devam eder.

2. Pilota yardım eden yaşlı zat, Ağrı ilinin Doğubeyazıt ilçesindeki İshak Paşa Sarayı’nın yanındaki türbede metfun olan Ahmed-i Hanî’dir.

3. Pilot, savaşın bitiminden sonra Ahmed-i Hanî’nin isteği üzerine türbesi başında eşiyle birlikte kurban keser ve fakirlere dağıtır. (Alparslan2010: 154-155).

Büyük alim Hani Baba hakkında anlatılan ve dillerde dolaşan menkıbede:

Kıbrıs harekatında düşman mevzilerine saldırıda bulunan bir uçağın yakıtı bitmek üzeredir. Uçağı kullanan Pilot Albay yakıt deposunun bitmek üzere olduğunu fark eder. Telaşa kapılan Albay, nurani bir zatın sesini duyar. “ Kardeşim kullandığın uçağın yakıt deposu dolu, sen işaret ettiğim yerlere elindeki bombaları bırakıver ve geri dön.” der. Albay, “peki siz kimsiniz diye sorduğunda?” “Ben Ahmed-i Hani’yim ve Doğubayazıt’ta ikamet ediyorum.” şeklinde cevap verir. Harpten sonra Doğubayazıt’a giden Albay Hani Baba’nın türbesinin olduğunu öğrenir. Türbede kurban kesen Albay şaşkın bir şekilde türbeden ayrılır. 

Ahmed-i Hani' nin (Hani Babanın) türbesini İshakpaşa Sarayı'nda 2001 yılında  ziyaret ettiğimde  Doğubeyazıtlı meslek arkadaşlarımın dilinden de bu menkıbeyi duymuştum.

Düşünün ki 1707 yılında vefat eden bu âlimin Kıbrıs Barış Harekâtına maddi olarak, beden olarak ve cisim olarak yardıma gelmesini bizim aklımız almaz. Buna inanmamak ya da kabullenmemek ayrı, savaş lojistiği düşük olan bir ordunun barış sağlaması ayrı bir bilinmezlik.

Fuat Avni’ yi Twitter fenomeni haline getiren bugün ve yarınlara dair söyledikleri midir sadece? Peki, Fuat Avni’ nin kim olduğu neden merak konusu oldu? İleriye dair bir şeyler söylemesi Fuat Avni’ yi kutsallaştırmış mıdır? Aslında bana sorarsanız Fuat ve Avni isimlerinin kelime anlamına bakarak yola çıkalım, onu bulmak için. Fuat ismi kelime olarak gönül, kalp, yürek manasına gelir.  Avni ise, yardımla ilgili, yardıma ait. Birleştirdiğimiz zaman Fuat Avni, gönüllü cesaretli bir şekilde yardımcı olan, yardım etmeyi seçmiş olarak bütünleştirilebilir. Bu da zaten olayın arkasında derin bilinmeyenlerin olduğunu gösteriyor. 

Sonuç olarak Fuat Avni’ yi Ahmed-i Hani’nin yanına koymasak da isim manası olarak Ahmed-i Hani’ nin görevini yerine getirdiğine dair izler, emareler var.

Öngörülerimin beni yanıltma ihtimali var elbette ama "Ahmed-i Hani neden Kıbrıs Barış Harekâtı’na gelmiştir ya da getirilmiştir?" diye sorgulamak Fuat Avni’yi bulmaktır. İnanmak ya da inanmamak arasında bir seçim yapabilirsiniz. Bizim sahip olduğumuz akıl ve ilimle bu menkıbeyi anlamak güçtür. Tıpkı Milli Mücadele döneminde çarıksız, çorapsız, atsız ve silahsız inanmış insanların nasıl mücadele verdiklerini anlamak kadar güç ve zordur.

Esen kalın, saygılarımla.